Achthoekige toren de echte oudste ruïne van Nederland?

Oudborgh of Ouborg bij Swalmen.

Al leeg sinds rond 1450, romantisch aan de Swalm.

De oudste ruïne van Nederland ligt in puin sinds 1573. Daar was ik vorige week helemaal zeker van. Maar dan is er weer een reageerder en die weet me te wijzen op nog een ouder exemplaar. Die zou volgens betrouwbare bron al midden vijftiende eeuw in onbruik zijn geraakt.

Brand

Het gaat om de Ouborg te Swalmen. Rond 1300 verrees het Midden-Limburgse kasteel. Volgens Wikipedia maakte eind vijftiende eeuw een brand een einde aan de bewoning van het pand. Andere bronnen bevestigen dit niet.

Voor de restauratie van een nabijgelegen kerk hebben de Swalmenaren in 1916 nog heel wat stenen uit de muren van het slot gehaald. Wat dat betreft lijkt de geschiedenis van het pand wel op dat van het Oosterhoutse Huis ten Strijen. Wel stopten de Oosterhouters een paar eeuwen eerder met deze destructieve hobby.

Achthoekig

Over is het onderste deel van de grote kasteeltoren. Die is door zijn achthoekige vorm uniek voor Nederland. Ook is nog een buitenmuur voor een groot deel te zien. De rest van het kasteel en de voorburcht hebben archeologische resten onder de grond nagelaten.

Wie de trein van Roermond naar Venlo neemt, kan de romantische ruïne zien liggen. Het ligt op een mooie lokatie aan de rivier de Swalm. Je zou haast vergeten dat de A73 bijna onder het idyllische hoekje doordendert. Dit is dus de oudste ruïne van Nederland. Of weet u een nog oudere?

…Ja!

Foto: Lou Giesen (Wikimedia)

4 thoughts on “Achthoekige toren de echte oudste ruïne van Nederland?

  1. Pingback: Toch weer een oudere ruïne gevonden: Huis te Merwede « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s