Toch weer een oudere ruïne gevonden: Huis te Merwede

Huis te Merwede

De omgeving lijkt romantisch, maar het industrieterrein is dichtbij.

En wéér heb ik te vroeg geroepen dat ik de oudste ruïne van Nederland heb gevonden. Nadat ik de Ouborg in Swalmen dat label had opgeplakt, kwam er iemand me vertellen dat het Huis te Merwede in Dordrecht nog net een tijd langer verlaten en vervallen is.

Al sinds 1418 is het Huis te Merwede een ruïne. Toen hebben de bewoners van Dordt de bekende Jacoba van Beieren uit het pand geschopt. Dat ging er blijkbaar niet al te zachtzinnig aan toe.

Overstroming

Enige jaren later overstroomde het gebied rond het kasteel en bleef het op een soort eilandje staan. Bij die Sint-Elisabethsvloed in 1421 bleef trouwens alleen maar de helft van de hoofdtoren (donjon) overeind. Die staat er nog steeds.

Tegenwoordig is het een mooie, romantische rest, omgeven door groen en het water van de Merwede. Het romantische hoekje staat wel zo’n beetje op een industrieterrein; de eenentwintigste eeuw is dichtbij. Misschien hoort dat ook wel zo.

Klaar

U begrijpt dat ik zo onderhand een beetje huiverig ben geworden dit als de écht-échtst-oudste ruïne van Nederland uit te roepen. Mocht het niet zo zijn: ik sluit dit onderwerp nu voorlopig af. Klaar mee.

Foto: P.H. Louw (nl.wikipedia)

7 thoughts on “Toch weer een oudere ruïne gevonden: Huis te Merwede

  1. De donjon van Huis Merwede is gebouwd in de eerste helft van de 13 e eeuw door Daniel IV van der Merwede, het eerste Huis Merwede lag in heer Daniels ambacht maar bestaat niet meer, fundering ligt vermoedelijk in de Merwede rivier.Zie mijn artikel over ” House of Merwede” op facebook en ook over “Slot Steyn een fiere burcht aan de Maas.”
    Hartelijke groeten,
    Alexander von Marwede

  2. Pingback: De echt oude huizen in Nederland | Monumentje!

  3. Pingback: Achthoekige toren de echte oudste ruïne van Nederland? | Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s