Duivels dilemma Rotterdam wellicht voorbode voor meer

Wederopbouwkerk, Rotterdam

Karakteristieke kerk moet wijken…

Duivels dilemma? In de Rotterdamse wijk Overschie staan twee katholieke kerken. Een daarvan is rijksmonument, een bijzondere kerk uit 1830. Dat was een tijd dat katholieken nog nauwelijks godshuizen mochten bouwen. De andere is een karakteristiek, beeldbepalend gebouw uit de wederopbouwtijd.

Het rijksmonument, de Sint-Petrus’ Bandenkerk, heeft dringend een opknapbeurt nodig. Kennelijk kost dat twee miljoen euro. De provincie wil best een miljoen ophoesten, maar de parochie moet dan wel zelf de andere helft betalen. Die heeft een rigoureuze manier gevonden om aan dat geld te komen.

Slopen

Een van de twee kerken moet gewoon weg. Zonde. De parochie wil de wederopbouwkerk, met de naam Onze Lieve Vrouwe Altijddurende Bijstand, laten slopen. De grond onder het pand is wel een miljoen euro waard, zo is de gedachte. Met een kerkgebouw erop levert het blijkbaar minder op.

Sint-Petrus' banden, Rotterdam

…om een karakteristiekere kerk te redden.

Met andere woorden: sloop de ene kerk en red de andere kerk. Offer een karakteristiek, beeldbepalend gebouw op om een nog karakteristieker, beeldbepalender gebouw van de ondergang te redden. Of er hier geen andere mogelijkheden zijn, weet ik niet. Maar het lijkt me hoe dan ook een zware keuze voor de parochie.

Aderlating

De sloop van de O.L.V.A.B. is een aderlating, ook voor de wijk. Die verliest een karakteristiek gebouw. Soms kun je niet de beste keuze, maar alleen maar de minst slechte keuze maken. Dat de parochie dit durft te doen, is dapper. Geen keuze maken had voor beide kerkgebouwen vreselijke gevolgen gehad: beide zouden vervallen.

Dan lossen we het maar zo op. Creatief, maar jammer. Is dit het voorland voor meer erfgoed? In Nederland is een groot overschot aan leegstaande kerkgebouwen, waarvan vele prachtig zijn. Het is de vraag of die allemaal een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Wekelijks komt er een nieuwe bij.

Krimp

Dus kunnen we niet alles houden? Ik hoop het wel, maar het is de vraag. Zeker in krimpgebieden zullen we over enkele jaren wellicht voor dit soort keuzes komen te staan. Hoewel… daar is de grond natuurlijk minder waard.

Daar komt nog een economische crisis bij, die nog lang niet is uitgewoed. Een kerk opofferen om een andere te kunnen behouden? Het doet pijn, maar beter dat dan allebei weg.

Foto's: Google Streetview en Wikifrits (Wikimedia)

 

 

5 thoughts on “Duivels dilemma Rotterdam wellicht voorbode voor meer

  1. Voor de aanhangers van de erfgoedcultus gaat het niet om argumenten, maar om sentimenten, niet om te bestuderen maar om verering, erfgoed is geen analytisch begrip, maar een beleving..Erfgoed heeft iets gestoords en vraagt om respekt en toewijding. Het gaat niet om rationele of wetenschappelijke interpretaties maar om een absoluut geloof in de eigen versie van het verleden. En geschiedvervalsing ligt ten grondslag aan het moderne erfoeddebat.

  2. Speelt hier niet ook mee dat de Moederkerk huiverig staat tegenover de verkoop van kerken? In Alkmaar zijn ook al kerken gesloopt die best herbestemd hadden kunnen werken, simpelweg omdat de kerk herbestemming niet wilde hebben. Er zou maar een moskee in komen… Als dat beleid eens wordt gewijzigd zouden dit soort karakteristieke gebouwen best behouden kunnen blijven. Dat herbestemming heel smaakvol kan bewijst de Jopenkerk in Haarlem. ;)

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s