Gouda en andere overheden verramsjen monumenten steeds vaker

Leeg stadhuis, Gouda

Je hebt deze…

Waarom zou een mens naar Gouda gaan? Die vraag is makkelijk te beantwoorden. Omdat het een schitterende, historische stad is. Alleen al de prachtige glas-in-loodramen in de kerk zijn een bezoek aan de Zuid-Hollandse stad waard. En natuurlijk is het gotische, voormalige stadhuis prachtig.

Voormalig? Jawel. Het stadsbestuur heeft het al sinds de vijftiende eeuw als zodanig in gebruik zijnde pand afgelopen zomer verruild voor een reusachtige stroopwafel. Ook erg Gouds, daar niet van. Dus staat het staaltje Goudse gotiek op de markt een beetje trouwlocatie te wezen en voor de rest te verkommeren. 

Ergernis

Is het zo erg? Welnee, het is nog erger. Althans, als ik Paul Abels moet geloven. Deze Goudse historicus stuurt me een mail waar de ergernis vanaf spat. Gouda stoot kennelijk alles wat enigszins historisch is af, om het in nieuwbouw te vestigen. Abels: “Gouda verramsjt monumenten.”

Goed, het oude stadhuis was te klein. Dat kan. Maar waarom moeten de bibliotheek en het stadsarchief vertrekken uit het historische burgerweeshuis? Daar waren eerst betere plannen voor, vertelt Abels. “Nog maar een paar jaar geleden waren er grootse plannen om het gebied rond het Weeshuis  om te vormen tot een cultureel kwartier, waartoe onder meer de aanpalende Jeruzalemkapel werd gerestaureerd.”

Verloedering

Leegstand van dit complex betekent verloedering van een van de fraaiste stukjes Gouda, stelt Abels. “Een koper of hoerder kan wellicht nog gevonden worden voor het Weeshuis zelf, maar de aanpalende gebouwen zijn nauwelijks te slijten. In plaats van goed rentmeesterschap te voeren over de monumenten, denken de regenten van deze tijd met verkoop en verhuur snel te kunnen cashen ten behoeve van het hier en het nu.”

Huis van de stad

…en die ruil je in voor die. Waarom?!

Ik zou willen dat dit een typisch Gouds probleem was. In bijvoorbeeld mijn eigen woonplaats gebeurt hetzelfde. Overal heb je locale politici die prestige-objecten neer willen zetten om zo hun stempel op de stad te drukken. Dat gaat vaak ten koste van erfgoed, op zijn minst van de bestemming ervan.

Kostenpost

De Rijksgebouwendienst stoot erfgoed af. Zelfs de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is van het historische Slot Zeist naar Amersfoortse nieuwbouw verhuisd. Dat zegt wel heel veel. De overheid houdt blijkbaar niet meer van erfgoed en ziet het alleen nog maar als lastige kostenpost. Gouda laat zien wat er in heel Nederland gebeurt.

Volgens Abels reageert de verantwoordelijke wethouder dat er nu een­maal bezuinigd moet wor­den en dat de over­heid niet de enige is die zorg moet dra­gen voor mon­u­menten. De dame in kwestie weet zo te zien niet dat 90 procent van ons cultureel erfgoed in particuliere handen is.

Creativiteit en lef

Dus: dure nieuwbouw kan wel, maar dan hebben we als overheid geen geld meer over voor erfgoed. Die paar monumenten die ze nog heeft, stoot ze af. Misschien maar goed ook.

De huidige overheid is gewoon niet meer toegerust voor erfgoedbeheer. Daartoe mist ze de creativiteit en de lef die nodig is voor bijvoorbeeld herbestemming. Zo beschouwd is dat afstoten wellicht zo slecht nog niet.

Foto's: Ellywa en Jeroen Mul (Wikimedia)

4 thoughts on “Gouda en andere overheden verramsjen monumenten steeds vaker

  1. Pingback: Gemeentebesturen vaak schrale cultuurbarbaren | Monumentje!

  2. Dat zoeken naar een herbestemming voor de vele leegstaande monumenten heeft iets krampachtigs. Nostalgie verteld ons wat het niet is. Erfgoed verbroedert niet.

  3. Wellicht ben ik een ouderwetse romanticus maar ik vind dat een gemeentehuis in welke gemeente dan ook bij voorkeur in een monumentaal pand op de Markt o.i.d. moet zitten. Zoals in Gouda dus. Als je als gemeente zo’n pareltje hebt met zo’n uitstraling, ga je toch niet in een lelijke blokkendoos zitten op een tochtig afgelegen bedrijventerrein zoals in Zaltbommel… Dat is wel de láátste plek waar je een gemeentehuis verwacht. Iedere keer als ik er langsrij, verbaas ik me er weer over wie zoiets verzonnen heeft…

    • De jongere generatie is in overheidsland aan de macht gekomen, jonge mensen hebben bij voorbaat al niets met ouwe meuk, ze willen het liefst een levensgroot computerscherm voor de neus hebben staan, een omgeving die zoveel mogelijk geautomatiseerd is en een top salaris.
      Al met al een succesformule om de ouwe meuk te verlaten om vervolgens vanuit een witte/grijze “doos” het werk te verrichten.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s