Bedreigd Kurhaus is oase in betonwoestijn Scheveningen

Kurhaus Scheveningen

Het Kurhaus blijft een van de mooiste gebouwen van Scheveningen, ondanks vele ingrepen.

Het gaat niet goed met dat Scheveningen. Eerst komt de Pier in zwaar weer, en nu staat het wereldvermaarde Kurhaus weer op omvallen. Figuurlijk; er is steeds minder behoefte aan hoogwaardige hotelkamers. In de Haagse media neemt raadslid Richard de Mos het op voor het negentiende-eeuwse hotelkolos aan het strand.

Alleen al vanwege de geschiedenis is het Kurhaus een belangrijk monument. Vele beroemdheden hebben er gelogeerd, onder wie ondergetekende in 1982 (ik was toen zes). In de Kurzaal, een soort theater in het hotel, zijn vermaarde optredens geweest. Bijvoorbeeld het eerste buitenlandse concert van de Rolling Stones in 1964, dat ontaardde in een eersteklas matpartij waar Jeremain Lens nog bij verbleekt.

Badhuis

Het gebouw in neo-renaissancestijl komt wat on-Nederlands over. Dat is niet zo verwonderlijk; twee Duitse architecten tekenden voor het ontwerp. Dat verrees eerst in 1885 en na een brand nog eens in 1887 op de plek van een badhuis. Omdat dat badhuis te weinig kamers voor de gasten had, verrees het hotel.

“Stedenbouwkundig vervult het gebouw een belangrijke functie voor het aspect van de badplaats: vanaf de zeezijde door de geslaagde compositie van de vooruitspringende vleugels en de koepel als dominerend element”, jubelt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed terecht. Jammer dat de omgeving van het hotel zo lelijk is.

Sloop

En laten we eerlijk zijn. Het gebouw zelf is ook niet meer wat het geweest is. De hotelkamers zijn in de jaren 70 aangepast aan de normen van die tijd. Toen zijn beide vleugels van het gebouw grondig gesloopt en opnieuw opgebouwd. Eigenlijk is alleen maar het kerngedeelte nog authentiek. Kurhaus 3.0.

Neemt niet weg dat het gebouw een oase is in de betonwoestenij die Scheveningen is. Daarom is het goed dat er een raadslid opstaat voor het gebouw. Beter ex-PVV’er De Mos dan helemaal niemand, moet ik maar denken.

Actief

Hij wil voorkomen dat er in Scheveningen nog een hoge hoteltoren verrijst. Verder roept hij dat Den Haag een actieve rol moet spelen om een teloorgang van het Kurhaus te voorkomen. Ik hoop dat hij meer onderneemt dan alleen maar wat vaag kletsen. Want het blijft een beeldbepalend gebouw, ondanks die jaren 70-vleugels.

3 thoughts on “Bedreigd Kurhaus is oase in betonwoestijn Scheveningen

  1. Pingback: Bedreigd Kurhaus is oase in betonwoestijn Scheveningen

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s