Parochie bloeit, toch dreigt leegstand kerk

Petrus' Banden

Een bijzonder rijksmonument komt leeg te staan

Steeds meer kerken raken leeg, dat is zo onderhand bekend. Dus ben je als bisdom dolblij als er ergens een katholieke kerk staat die elke zondag vol stroomt, waar verschillende koren en verenigingen aan verbonden zijn en waar ook nog relatief veel jongeren komen. Zou je denken.

Maar zo kijkt het bisdom Haarlem er niet tegenaan. De bloeiende Sint Petrus’ Bandenkerk in Diemen moet dicht. De kerk heeft geen eigen priester meer en krijgt de begroting niet rond. 

Behoefte

Zo dreigt er weer een bijzonder rijksmonument leeg te komen staan. Niet omdat er geen behoefte meer is aan het gebouw, maar omdat er van bovenaf een herstucturering wordt opgelegd. Het laatste woord is er nog niet over gesproken; het parochiebestuur gaat nog hard protesteren tegen de plannen.

Wat is er nu zo bijzonder aan het eeuw oude rijksmonument? Ten eerste heeft Diemen in tegenstelling tot grote buurman Amsterdam niet zo veel monumenten. Daarnaast is deze kerk uniek in zijn vormgeving en bouwstijl. Een bijzonder gebouw dat het behouden waard is.

Animo

Nu zal dat laatste ook wel gebeuren. Volgens kerkenmakelaar Reliplan is er animo genoeg voor kerkgebouwen. Zeker in de Randstad. Maar het zou beter zijn als de kerk gewoon kan blijven doen waar het voor gemaakt is: kerk zijn. Vooral omdat er blijkbaar genoeg vraag naar is.

 

One thought on “Parochie bloeit, toch dreigt leegstand kerk

 1. Herbestemming mislukt omdat de kosten van exploitatie te hoog blijken te zijn.
  ECI: 22 ontslagaanzeggingen

  De directie van ECI Cultuurfabriek in Roermond heeft 22 van de circa 50 docenten van de cursuspoot deeltijdontslag aangezegd. Dat is nodig vanwege de tanende interesse voor de cursussen. De ondernemingsraad meldt dat de aanzeggingen niets te maken hebben met de verder tegenvallende resultaten van de ECI na een half jaar.

  ROERMOND
  Van onze verslaggever
  OR-voorzitter Ruth Houkes: ,,Teruglopende aantallen cursisten zie je overal in den lande.” Houkes zegt dat een aanzegging nog niet wil zeggen dat de desbetreffende docent ook ontslagen wordt. ,,De directie is bezig cursisten aan te werven.” Momenteel telt de ECI 1200 cursisten, begroot waren er in 2009 nog 1800.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s