Nog geen geld voor zeldzame vermaning

vermaning, Wetering

Het gebouw is niet in beste staat.

Een probleem waar niet elke Nederlander mee zit. Een echtpaar in het Overijsselse Wetering heeft volgens RD.nl een houten vermaning in zijn tuin en weet niet goed wat het ermee moet. Een houten wat?

Doopsgezinden noemen hun kerk vermaning, omdat de predikant hen daar aanmaant het pad van Jezus te volgen. Omdat dit geloof in lange tijd officieel verboden was, liggen dat soort kerken traditioneel vaak wat achteraf. Dat geldt ook voor dit uit 1910 daterende gebouwtje, al was er toen allang godsdienstvrijheid.

Slopen

Het Weteringse echtpaar viel aldus RD.nl voor het huis, maar kregen de vermaning er gratis bij. Slopen willen ze het kerkgebouw niet, want ze zijn dol op het ding. En terecht: misschien is dit wel de laatste houten vermaning van Nederland. Zeker het behouden waard.

Daarnaast wemelt het in Wetering ook niet bepaald van het erfgoed. Ik tel er precies nul rijksmonumenten. Het dorp is ook niet zo groot, dat moet ook even worden gezegd. Het kerkje in kwestie staat niet op de monumentenlijst.

Geld

De eigenaren hebben een groot probleem. U voelt hem al aankomen: geld. De vermaning is aan het vervallen, en nog goed ook. Ze hebben er alles aan gedaan om fondsen te werven. Iedereen vond het een leuk idee, maar niemand kwam echt over de brug.

Ze geven het nog niet op: ze zeggen op RD.nl dat ze een stichting willen oprichten om het gebouw te behouden. Ze zijn zelfs bereid afstand te doen van de vermaning, die nu blijkbaar in gebruik is als schuur en werkplaats. Of het ze gaat lukken het kerkje te behouden? Ik weet het niet.

Instorten

Maar de poging is natuurlijk lovenswaardig. “Als we niets doen, vrees ik dat de kerk over een jaar of tien gaat instorten”, zegt eigenaar Roland Put op de site Kerkinhetmidden.nl. Een van Weterings laatste cultuurhistorische gebouwen met een rijke geschiedenis zou dan verdwijnen.

Anderhalf tot twee ton is genoeg om het in oude luister te herstellen. Is er nog iemand met een rijke oom?

Foto: Woudenberg9 (Reliwiki)

5 thoughts on “Nog geen geld voor zeldzame vermaning

 1. Ik begrijp het wel, maar als je er nuchter naar kijkt, hebben deze mensen dit spul gekocht in deze staat bij volle bewustzijn, neem ik aan.
  Een ‘vermaning’ is zeker geen zeldzaamheid in Nederland, dus uniek is het niet.
  Als ze profijt willen hebben van het gebouw, als schuur of werkplaats, zullen ze daar geld in moeten steken.
  Daar is niets mis mee, dat moeten we allemaal.
  Ergo: het gaat me wat te ver daar de gemeenschap voor te vragen.
  Voor de helderheid: ik houd van oude kerken en maak er ook gebruik van, dus is het echt geen aversie tegen oude gebouwen.

 2. Wij hebben niet veel te besteden maar de èèrste € 10,00 euro wil ik wel overmaken als er een stichting is opgericht laat het ons weten.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s