Tilburgs kloostertje moet restauratielab worden

Zwijsenstraat 20

De omgeving van het pand is er ook niet geweldig aan toe.

Is Tilburg geen monumentenstad? Als je een beetje zoekt, kun je er genoeg geinige dingen vinden. Vooral de negentiende en vroege twintigste eeuw hebben er sporen nagelaten. Industrie en het Rijke Roomsche Leven bloeiden toen volop in de Brabantse stad.

Zijn ze daar trots op? Welnee. Zo staat een herenhuis plus kapel, een gemeentelijk monument, gewoon te verkrotten. Kunstenaars gebruiken het als atelier. Gelukkig is een van hen een dame met frisse ideeën. Zij zou ondanks haar beperkte budget wel eens de redding van het pand kunnen zijn.

Restauratielab

Het huis naast het pand is al afgebroken. De nieuwbouw rukt op tegenover het complexje aan de Bisschop Zwijsenstraat. Hoe gaat gebruikster  Geneviève van Helden het voormalige Franciscanessenkloostertje redden? Door het een restauratielab te maken, vertelt ze aan het Brabants Dagblad.

Wat bedoelt ze daarmee? Ze wil in het monument een soort van renovatieproeftuin maken. Er moet ruimte komen met experimenten met verschillende manieren van oplappen. En vooral ook nieuwe manieren. Geen leien meer op het rotte dak van de kapel, maar bijvoorbeeld zonnepanelen.

Interesse

“Het alternatief is verval, verwaarlozing, afbraak”, stelt de kunstenares in de krant. Lokale bestuurders hebben al interesse getoond. Levert dit een eigentijdse versie van een negentiende-eeuws gebouw op? Wellicht gaat er zo wat authenticiteit verloren, maar het alternatief is nog erger.

Ik ben benieuwd wat het resultaat van de plannen van Van Helden wordt. Als op deze manier relatief goedkoop panden kunnen blijven bestaan, verdient het zeker navolging.

‘Lilluk’

Overigens zou Tilburg sowieso wat meer mogen investeren in die hoek. Daar staan prachtige panden, maar vele daarvan zijn verwaarloosd. Zo komt de stad nooit meer af van het imago ‘lilluk’ – om het maar op zijn Brabants te zeggen.

Foto: Google StreetView

2 thoughts on “Tilburgs kloostertje moet restauratielab worden

  1. Pingback: Tilburg geeft slecht voorbeeld met verwaarloosd rijksmonument | Monumentje!

  2. Pingback: Tilburgs kloostertje moet restauratielab worden

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s