Weinig tastbare herinneringen aan Nederlandse paus Adrianus

Oudegracht 265, Utrecht

Van Adriaans geboortehuis is niets meer over.

Wie wordt de nieuwe paus? Op het moment dat ik dit blogbericht schrijf, weet alleen zijn toekomstige chef dat nog. De enige Nederlandse kardinaal, Wim Eijk, zou het in theorie nog kunnen worden. Dan leveren we voor het eerst in bijna vijfhonderd jaar weer een paus van Nederlandse bodem.

De vorige werd in 1459 als Adriaan Boeyens geboren in Utrecht, in een huis aan de Oudegracht. Daarvan is helaas niets meer over, behalve misschien wat keldergewelven. Aan het eind van de negentiende eeuw brak de katholieke instelling, die het pand bezat, het echte af. Ervoor in de plaats verscheen iets met een aardig neonostalgisch trapgeveltje, dat er nog staat.

Schilderingen

Wel is er nog een gedenksteen in de gevel, die aan de Utrechtse paus Adrianus VI herinnert. In het huis zijn nog wat achttiende-eeuwse schilderingen met scènes uit het leven van Adrianus te zien. Het pand aan Oudegracht 265 staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Veel van de authentieke Adriaan zit er niet meer aan.

Op vijf minuten lopen van deze plek staat een veel bijzonderder pand. Aan de Pausdam, staat het zestiende-eeuwse Paushuize. Dat dit allemaal niet voor niets zo heet, mag duidelijk zijn. Adriaan, die in 1517 een indrukwekkende carrière binnen de kerk had beleefd, liet het stadspaleis toen bouwen.

Plezier

Veel plezier heeft hij er niet van gehad. Hij werkte toen aan het hof van Karel V in Spanje. In 1522 vertrok hij vanuit daar naar Rome om daar paus te worden. Daar stierf hij in 1523 al. Het is niet waarschijnlijk dat Adriaan het Paushuis ooit in het echt heeft gezien.

Dus echt een tastbare herinnering aan de Nederlandse paus is het niet helemaal te noemen. Daarvoor moet je naar Goedereede of Ouddorp in Zuid-Holland. Daar staan nog de kerken waar hij meer dan twintig jaar pastoor is geweest. Niet dat de huidige gebruikers van die gebouwen daar heel trots op zullen zijn; beide gebouwen zijn nu calvinistisch.

Refo

Mooi dat de enige Nederlandse paus het vak deels heeft geleerd in plaatsen die nu streng ‘refo’ zijn. De wonderen waren ook toen de wereld nog niet uit.

Dorpskerk

Ooit de werkplek van de latere paus: de kerk van Ouddorp.

Foto: Fruggo, Johan (Wikimedia)
Advertenties

One thought on “Weinig tastbare herinneringen aan Nederlandse paus Adrianus

 1. Een kleine correctie is wellicht op zijn plaats.
  Hij werkte eerst niet aan het hof van Karel de V, maar aan het hof van keizer Maximiliaan en onderwees diens kleinzoon Karel.
  Die was 7 jaar oud toen en was dus nog geen Karel V.
  Toen Karel in Aken tot keizer gekroond werd in 1519 werkte hij voor keizer Karel V.
  Nog iets: men meent, ook op TV, dat er altijd een paus uit de aanwezige kardinalen wordt gekozen. Dat was bij ‘onze’ Adrianus niet het geval.
  Hij verbleef in Victoria, een stad in Biscajen toen ze hem benoemden tot Paus.
  Er waren maar 39 kardinalen destijds in conclaaf. Op 29 aug 1522 werd hij paus.
  Naschrift: Er zijn ook gewone ‘refo’s’, dus niet streng.
  Het klinkt een beetje denigrerend, maar is het zo niet bedoeld.
  Rien van Brumley

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s