Tilburg geeft slecht voorbeeld met verwaarloosd rijksmonument

Vredelust, TIlburg

Het pand is een bijzondere combinatie tussen buitenhuis en boerderij.

Soms heb je wel dat wel eens. Je leest een bericht op bijvoorbeeld internet en dan denk je: ik ga het nog een keer lezen. Want volgens mij heb ik het niet goed gezien en gaat mijn wilde fantasie met me aan de haal. Dan lees je het nog eens en dan denk je: krijg nou wat, het staat er echt.

Dat had ik toen op de site van BN/DeStem het volgende zinnetje las. “In een poging het rijksmonument Vredelust aan de Bredaseweg 546 [in Tilburg] van de ondergang te redden, gaat de gemeente het in de verkoop zetten.” Pardon? Is een journalist ergens een woordje als ‘niet’ vergeten op te schrijven? Maar het staat er echt en de gemeente bedoelt het echt zo.

Begaan

Met andere woorden: zolang de gemeente de negentiende-eeuwse villa Vredelust in handen heeft, wordt deze met de ondergang bedreigd. Kennelijk is Tilburg niet zo begaan met zijn spaarzame erfgoed. Maar de Brabantse stad er is toch wel mee begaan. Dus wil het gemeentebestuur het witte pand uit de klauwen redden van die verschrikkelijke eigenaar die het al sinds 1973 bezit en verwaarloost, te weten de gemeente Tilburg.

Snapt u het nog? Ik ook niet. Behalve dan dat de gemeente Tilburg aan een soort van meervoudige persoonlijkheidsstoornis lijdt. Leg dat maar eens uit aan de burger. Een overheid verwaarloost een rijksmonument. Ze heeft geen geld om het in stand te houden en wil het dan maar aan een private partij verkopen. Hoe zal de gemeente reageren als die het dan ook verwaarloost? Met dwangsommen?

Voorbeeld

Er is geen wetgeving tegen het laten verkrotten van een monument. Maar een overheid moet gewoon het goede voorbeeld geven, ook al is het de gemeente Tilburg. Dat is het volgende signaal zeker niet: “Zolang een rijksmonument in onze handen is, raakt het verloren.”

Dat zou jammer zijn. Het negentiende-eeuwse landgoedje Vredelust zegt veel over de geschiedenis van Tilburg. Het is een van de oudste buitenhuizen rond de stad en een bijzondere combinatie tussen een boerderij en een buitenhuis. Dat ik kennelijk meer interesse heb in de Tilburgse geschiedenis dan het bestuur van die stad is wel erg.

Goede handen

Met andere woorden: de gemeente Tilburg heeft een zootje gemaakt van een waardevol rijksmonument. Daar heeft ze veertig jaar voor nodig gehad. En nu hebben ze geen geld om het op te knappen en mag iemand anders de rotzooi opruimen. Het stadsbestuur gedraagt zich als een hufterige, calculerende burger.

Als je een overheid niet eens meer kunt vertrouwen, wie nog wel? Een monument zou bij een gemeente in goede handen moeten zijn. Het stadsbestuur geeft op deze manier te kennen niet eens monumenten te willen in de stad. Jammer.

Foto: Paul van Galen (RCE)

2 thoughts on “Tilburg geeft slecht voorbeeld met verwaarloosd rijksmonument

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s