Van den Broek en Bakema hofleverancier wederopbouwmonumenten

Gereformeerde kerk Nagele

De gereformeerde kerk in Nagele verschijnt wellicht op de rijksmonumentenlijst.

We krijgen er wellicht 89 rijksmonumenten uit de periode 1959-1965 bij. Wie naar de architecten van deze gebouwen kijkt, ziet twee namen een paar keer terugkomen. Dat zijn die van Van den Broek en Bakema, een groot architectenduo uit die tijd.

Het gaat om Jo van den Broek (1898-1978) en Jaap Bakema (1914-1981). Zij richtten in 1948 hun architectenbureau Van den Broek, Bakema en Brinkman op, samen met Kuip-ontwerper Jan Brinkman. Die overleed in 1949, waarna het kantoor in 1951 verder ging als Van den Broek en Bakema. Het bestaat nog en heet nu Broekbakema.

Uiteenlopend

In de loop van de jaren hebben veel bekende ontwerpen op de tekentafel van het duo en hun medewerkers gelegen. Wat betreft de bestemming zijn het uiteenlopende gebouwen. Zo ontwierpen ze het Rotterdamse winkelcentrum Lijnbaan en de studentensociëteit Hermes, maar ook de gereformeerde kerk in Nagele.

Die laatste komt wellicht ook op de rijksmonumentenlijst. Enkele Rotterdamse gebouwen van het duo, zoals de Lijnbaan en het Hufgebouw, staan er al op. Zo wordt het architectenduo langzaam maar zeker hofleverancier van na-oorlogse monumenten; ik tel er zo al acht op een totaal van 189. Dat doet zelfs een grootheid als Huig Maaskant ze niet na.

Rode draad

Bestaat er zoiets als een Van den Broek en Bakema-stijl? Is er een rode draad te vinden in de ontwerpen van het duo en het kantoor dat achter ze stond? De ontwerpen uit de jaren van de wederopbouw kenmerken zich vaak door hun brutalisme, dat wil zeggen dat de architecten het ruwe beton wilden laten zien. Zeker in hun beginperiode waren ze daarmee hun tijd vooruit.

Tegenwoordig ervaren we dat beton als lelijk en grauw. We kijken liever naar rode baksteentjes, dat vinden we veel gezelliger. De tijd van het brutalisme is voorbij en daarmee geven de monumenten van het Rotterdamsee duo een mooi tijdsbeeld. Hun opvolgers van Broekbakema gaan met hun tijd mee, al ontwerpt het bureau tot op de dag van vandaag gedurfde gebouwen.

Foto: Ton van der Wal (RCE)

2 thoughts on “Van den Broek en Bakema hofleverancier wederopbouwmonumenten

  1. Heb het grootste deel van m’n jeugd doorgebracht in huizen van deze heren en nog steeds vraag ik me af hoe ooit zoiets lelijks gebouwd kon en mocht worden. De wederopbouw-architectyuur was geheel van het padje af. Talentloze lijnentrekkers. Walgelijk.

  2. Pingback: Justus van Effenblok weer complex om trots op te zijn | Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s