Breda moet nieuwe bestemming bedenken voor koepel

koepelgevangenis

Onder het koepeldak ligt vooral loze ruimte.

De koepelgevangenis in Breda is een markant gebouw. Officieel heet het Penitentiaire Inrichting de Boschpoort. Het staat op een markante plek aan de rand van het centrum van de Brabantse stad en is daarom een bekend herkenningspunt.

Maar staatssecretaris Fred Teeven van justitie wil het gebouw sluiten. Dit rijksmonument heeft dan geen bestemming meer. Dan zit Breda met een interessant probleem: wat moeten we er dan mee?

Beschermd

Het is niet zo dat de stad van het gebouw af zou willen. De omgeving van de gevangenis valt sinds kort zelfs onder het beschermde stadsgezicht. Van de bijgebouwen met onder meer cipierswoningen kun je makkelijk woonhuizen maken. Maar wat doe je met het koepelgebouw zelf?

Dat is gebouwd volgens het principe van het panopticon. Het gebouw is feitelijk een grote cirkel. Daarin zijn alle cellen gebouwd, als een soort opgestapelde hokken. Dan hoefde je in het midden maar één man neer te zetten en die kon dan alle celdeuren in de gaten houden. Wel zo handig, als je nog geen bewakingscamera’s hebt omdat het 1886 is.

Loze ruimte
Cipierswoning koepel Breda

De cipierswoningen kunnen gewoon bewoond blijven.

De binnenplaats van de gevangenis is daarom één grote, loze ruimte. Heel geschikt voor een veel te duur theater, maar dat hebben ze in Breda al. Misschien leuk om ouderen in te vestigen? Of wellicht is het juist een goede campus voor de nabijgelegen hogeschool?

Die is gevestigd in het voormalige ziekenhuis, recht tegenover de koepel. In Breda noemden ze het daar ooit de Luie Hoek, omdat aan de ene kant iedereen zat en aan de andere kant iedereen lag. Herbestemming, dat kennen ze daar al.

Banen

Breda heeft nog tot 2016 de tijd om een bestemming te bedenken. Ik wens ze succes en ik denk met ze mee. Hopelijk verzint iemand iets dat 300 banen oplevert, want die gaan in elk geval verloren bij de sluiting.

Update: Heb ik net het blogbericht af, lees ik op internet dat soortgelijke gevangenissen in Arnhem en Haarlem ook dichtgaan. Niet alleen Breda zit met het probleem opgezadeld, dus. Volgens Teeven kosten de gebouwen justitie te veel geld. Die mogen andere partijen dus ophoesten?

binnenplaats Koepelgevangenis Breda

Binnenplaats van de koepelgevangenis. Vanuit het midden kun je alle celdeuren in de gaten houden.

Foto's: MHB Verkuijlen, Ymblanter (Wikimedia), DJI.nl

3 thoughts on “Breda moet nieuwe bestemming bedenken voor koepel

  1. Vooral juist geen bestemming zoeken. Beschouw het als een overdekt plein. Zet er een aantal losse en verplaatbare tribunes neer, plus horecafaciliteiten en dan verhuren. Sport, circus, theater, feesten, noem maar op. Alles wat te veel overlast op straat geeft kan dan mooi daarin.

  2. Je geeft het antwoord bijna weg: “Het gebouw is feitelijk een grote cirkel. Daarin zijn alle cellen gebouwd, als een soort opgestapelde hokken. Dan hoefde je in het midden maar één man neer te zetten en die kon dan alle celdeuren in de gaten houden.”

    Dus iets van een kinderdagverblijf? ;-)

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s