Justus van Effenblok weer complex om trots op te zijn

justus van effenblok

De stadsbestuurders vonden het complex on-Hollands.

Het Justus van Effencomplex is klaar, zo lees ik in de krant. Dit rijksmonument in de Rotterdamse wijk Spangen stond er jarenlang wat droevig bij. Eigenaar Woonstad Rotterdam is nu niet al te krenterig geweest. De woningcorporatie heeft 18 miljoen euro uitgetrokken om het wooncomplex van architect Michiel Brinkman uit 1922 weer in een goede staat terug te brengen.

Brinkman (1883-1925) was de vader van Jan Brinkman, die met Leendert van der Vlugt samenwerkte aan onder meer het Feijenoord Stadion en de Van Nellefabriek en aan de wieg stond van architectenbureau Broekbakema. Brinkman senior was volgens veel architectuurhistorici degene die de allereerste aanzet gaf tot het Nieuwe Bouwen.

Zuiver

Dat is een stroming die traditionele bouwregels verwierp en streefde naar zuivere vormen. Helemaal gespeend van die tradities is het Justus van Effencomplex nog niet. Het was als het ware een voorbode van de hoogbouw die pas later in zwang zou raken. Zo is het ’t eerste gebouw van Nederland met een galerij. Die was breed genoeg voor de kar van de melkboer.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam ook de sociale huisvesting in de Maasstad goed op gang. Tijden van revolutiebouw door schrale huisjesmelkers waren voorbij; arbeiders kregen eindelijk een fatsoenlijke woning. Klein en eenvoudig, maar bruikbaar. Die huisjes zijn niet helemaal intact gebleven, nu heeft het complex woningen van verschillende grootte.

On-Hollands

Brinkman ontwierp het blok al in 1918. De Rotterdamse politiek was er niet gelijk erg van gecharmeerd. Efficiënte hoogbouw met platte daken vonden veel stadsbestuurders maar on-Hollands. Het politieke geharrewar duurde tot 1921, toen begon de bouw.

justus van effen complex

Het pand is min of meer in oorspronkelijke staat teruggebracht.

De renovatie van het pand heeft wel een paar ingrepen uit die oerlelijke jaren 80 ongedaan gemaakt. Kunststof kozijnen zijn verwijderd, evenals een witte verflaag. In die zin zijn de panden weer teruggebracht in de oorspronkelijke stijl. Sinds 1985 staat het complex op de rijksmonumentenlijst.

Trots

Deze laatste operatie heeft ruim twee jaar geduurd. Het is de moeite waard geweest. Het Justus van Effenblok is weer een waardig monument, een representatief punt in de wijk. Spangen mag er trots op zijn.

Bron (onder meer): Bernard Hulsman, NRC Handelsblad
Foto’s: onbekend en Karin Ramaker (Flickr)

Hier nog meer plaatjes (YouTube)

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s