Huis wordt drie eeuwen ouder in halve eeuw tijd

lange hofstraat

Lange Hofstraat in jaren 30?

Wanneer de foto gemaakt is, weet ik niet precies. Het zal in de jaren 20 of 30 van de twintigste eeuw zijn geweest. We zien een ansichtkaartje met de hoek van de Lange Hofstraat en de Houtmarkt in Zutphen als onderwerp. Op de achtergrond een T-Ford. Toen was geluk nog heel gewoon, liegt het kaartje ons voor. Dat willen we maar wat graag geloven.

Leuk is om het even te vergelijken met de huidige situatie op dezelfde plek. Laten we dat maar even doen. En dan kijken we naar het pand links op de foto.

Lange Hofstraat vandaag

Het pand links ziet er middeleeuwser uit…

Facelift

De Gezusters Wigman hebben plaatsgemaakt voor een ijssalon. Dat is één ding. Maar het pand zelf heeft ook nog eens een facelift gekregen! De gepleisterde, negentiende-eeuwse voorgevels zijn één geheel geworden en veranderd in een mooie, historische gevel. Aan de zijkant zijn schuiframen uit de vroege negentiende eeuw verdwenen.

Daarvoor in de plaats zijn zowaar zestiende-eeuwse kruiskozijnen verschenen. De vroeg-twintigste-eeuwse winkelpuien zijn verdwenen en hebben hun plaats afgestaan aan een meer historische gevelindeling. Als klap op de vuurpijl is aan de achterkant van het pand een gotische trapgevel met pinakels verschenen.

Dikke duim

Als je een oude en een nieuwe foto van hetzelfde hoekje met elkaar vergelijkt, zie je meestal dat bepaalde panden zijn vervangen en vernieuwd. Hier niet; hier is het huis ouder geworden. Kennelijk heeft er een restauratie plaatsgevonden en is het in de oude staat teruggebracht. Wat er uit de dikke duim van de creatieve restauratie-architect komt, is onbekend.

Vermoedelijk is het pand in de jaren 60 opgeknapt. Tegenwoordig zou het pand veel meer in de bestaande staat zijn gehouden. Het is teruggebracht in zestiende-eeuwse stijl, terwijl de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed niet eens zeker weet of het uit die tijd stamt. De steile, laat-middeleeuwse (?) dakconstructie is waarschijnlijk nog wel in oorspronkelijke staat.

Raamkozijnen

Het pand aan de rechterkant is ook interessant. Negentiende-eeuwse raamkozijnen zijn daar vervangen voor quasi-achttiende-eeuwse. Dat geeft het pand een andere uitstraling. Ook is kennelijk een leuk, hardstenen balkon verdwenen. Dat is wel weer jammer. Het lantaarnpaaltje ernaast hangt er nog wel.

Nu zijn de ideeën over instandhouding van erfgoed heel anders. Panden in oude staat terugbrengen, zoals hier gebeurd is, gebeurt minder. De bouwgeschiedenis van een monument moet de bouwgeschiedenis zijn en we bouwen geen valse historie terug. Daar is wel eens kritiek op.

Echt

Maar ik vind dat huidige beleid prima. Want wie zegt mij dat deze panden er vroeger echt zo hebben uitgezien? De herinterpretatie van de oude gevel zegt meer over restauratie-ideeën uit vorige decennia dan over de echte geschiedenis van het pand. Enfin, liever dit dan slopen. Maar toch…

Voor de rest is er in die Zutphense straat zo te zien niet veel veranderd, al is er wel eens een brandje geweest. Net weer in het pand naast de pinakelgevel.

Lees ook: Het gelijk van de saaie ambtenaar

Lees ook: Restauratie Moriaan was extreme makeover

Lees ook: Lelijk op de lijst: een uit de hand gelopen restauratie

Foto: via Historische Kring Zutphen en Google StreetView

7 thoughts on “Huis wordt drie eeuwen ouder in halve eeuw tijd

  1. Pingback: Arnhems Erfgoed

  2. Pingback: ‘Nepmonumenten’ zijn in heel Nederland te vinden | Monumentje!

  3. Pingback: Arnhemse gevel behouden ondanks ingrepen | Monumentje!

  4. Pingback: Utrechtse namaakgevels liegen niet over hun leeftijd | Monumentje!

  5. Pingback: Steenwijker trapgevel nept toerist en kenner | Monumentje!

  6. Leuk artikel. Ik woonde in 1968/69 daar schuin tegenover. Ken het alleen in deze staat. De ijssalon in t linkerpand was er toen al. In het pand rechts, zat een kantoor boven, ik geloof de Kinderbescherming of zo. Onderin zat een bloemenhandelaar. Een soort marktkraam. Later volgens mij de VVV.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s