Maastrichtse verkennersband moet historische repetitieruimte uit

zaal verkennersband

Wil woningstichting Servatius dan leegstand?

De Maastrichtse Verkennersband is boos. Ze moeten namelijk hun repetitieruimte verlaten. De eigenaar, woningstichting Sint Servatius, denkt andere plannen te hebben met het historische pand. Zij biedt de band alternatieven, maar die zijn niet te betalen voor de muziekvereniging.

Maar er speelt nog iets mee. Servatius wil wat elke woningstichting wil: geld verdienen met het vastgoed. De band levert blijkbaar onvoldoende op. De fanfare moet het pand verlaten waarin het al sinds 1953 repeteert. Na zestig jaar is het dus ophoepelen geblazen.

Duister

Wat Servatius precies met het pand wil, is nog duister. Het staat niet op de rijksmonumentenlijst, al staat het aan de Victor de Stuersstraat. Wel is dat deel van de wijk beschermd stadsgezicht.

Het pand zelf dateert uit de vroege twintigste eeuw en is opgetrokken in een charmante Um 1800-stijl. Het heeft een beetje de pech pal naast nog net iets indrukwekkendere gebouwen te staan. Zo werpt de bijzondere Sint Lambertuskerk zijn schaduw over hem heen.

Geding

De woningstichting zegt zijn best te hebben gedaan en dat de band het maar moet uitzoeken. Servatius heeft een kort geding aangespannen om de band uit het pand te krijgen. Tot die tijd zitten de muzikale blazers er min of meer als soort krakers.

Victor de Stuersstraat

Naast het pand staat onder meer de karakteristieke Sint Lambertuskerk.

Zelfs de lokale politiek bemoeit zich ermee en is hard mee aan het zoeken naar nieuwe huisvesting. Maar het is toch erg jammer dat zo’n geweldige bestemming voor zo’n historische zaal verdwijnt. Want nogmaals: Servatius heeft nog geen nieuwe bestemming voor het gebouw. Is leegstand dan wat ze willen?

Beter

Het pand zal – terecht – hoe dan ook niet zomaar tegen de vlakte kunnen. Een woningstichting moet toch huisvesten, niet zorgen voor leegstand. Een gebruiker uit een pand zetten zonder te weten waarom eigenlijk… Van een woningcorporatie verwacht je beter, al hebben ze volgens de letter van de wet misschien gelijk.

One thought on “Maastrichtse verkennersband moet historische repetitieruimte uit

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s