Beschermd Stadsgezicht Amsterdam Zuid goed idee

Woningen Vrijheidslaan Amsterdam

Oud Zuid is een waar architectuur-walhalla.

Amsterdam is natuurlijk meer dan alleen maar de Grachtengordel. Wie mooie gebouwen wil zien, maar eens een keertje geen zin heeft in fotograferende Japanners en joelende hooligans uit Liverpool of Manchester, kan beter stadsdeel Centrum eens verlaten. Zo is er in stadsdeel Oud Zuid ook nog een hoop bijzonders te zien.

Nee, het meeste is niet zo oud als in de binnenstad. Maar er is genoeg bijzondere architectuur te zien van na 1870. Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ook in de gaten. Zij wil een aantal buurten in Zuid tot beschermd stadsgezicht maken.

Regelgeving

Het bestuur van het stadsdeel ziet het helaas niet zitten. Zij vreest een toename van regelgeving en hogere huren. Ik vind deze argumenten wat vaag, eigenlijk. Wat heeft een stadsdeel tegen regelgeving? En hoezo stijgen de huren? Waarschijnlijk is de echte reden eerder dat het stadsdeel geen zin heeft zelf beperkingen opgelegd te krijgen.

Zo zijn er plannen voor nieuwbouw bij het Stadionplein. Volgens veel omwonenden een slecht idee; de bouw zou slecht aansluiten bij de bestaande situatie. Voor een stadsdeel met ambitie is het zeker wel een interessant project. Als zo’n vervelende RCE dan roet in het eten komt strooien…

Uniek

Het zou juist een erg goed idee zijn dit deel van Amsterdam een beschermd stadsgezicht te geven. De sfeer van een groot aantal delen van Oud Zuid is uniek en geeft een heel bijzonder beeld van stedenbouwkunde in de eerste helft van de twintigste eeuw. Natuurlijk kun je niet in alle omstandigheden ieder tegeltje hetzelfde laten, maar Oud Zuid moet wel Oud Zuid blijven.

Neem nou de Rivierenbuurt, met zijn Amsterdamse School. Dat is al een stadswandeling op zich waard. Of een buurt als De Pijp, met zijn Huis met de Kabouters. De wijk is het beschermen waard en dat zou zijn bestuur ook moeten beseffen.

Foto: Bureau Monumenten Amsterdam
Advertenties

4 thoughts on “Beschermd Stadsgezicht Amsterdam Zuid goed idee

  1. Betekent een niet-beschermde status dan dat het gebied vogelvrij is? volgens mij wonen veel bewoners van Oud-zuid juist in de wijk omdat ze de architectuur waarderen. Als het stadsdeel nog altijd dollartekens in de ogen heeft vanwege de opbrengsten van nieuwbouw op plekken waar het eigenlijke misstaat, dan zou daar eerder eens een gesprek over gevoerd moeten worden in plaats van bescherming af te dwingen. De stedenbouwkundige structuur kan je bovendien niet makkelijk beschermen met het instrument beschermd gezicht, terwijl dat nou juist de kracht is van wijken als Oud-zuid, net als sommige naoorlogse wijken overigens.

  2. Pingback: Gemeente en corporatie laten monumentaal badhuis verpieteren | Monumentje!

  3. Eigenlijk is het een schande, dat het voor de meest beschermingswaardige delen nog nooit gebeurd is. Met dezelfde argumenten is het beschermd stadsgezicht in het centrum ook jarenlang tegengehouden, en nu wordt het trots gepromoot als Unesco Werelderfgoed. M.i. komen de meest karakteristieke Amsterdamse School projecten (niet alleen in Zuid) ook in aanmerking voor de Unesco Werelderfgoedstatus. De RCE moet de dames en heren bestuurders in stadsdeel Zuid maar eens goed gaan voorlichten, en contact met stadsdeel Centrum kan ook geen kwaad.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s