Gemeente en corporatie laten monumentaal badhuis verpieteren

Badhuis Hengelo

Het badhuis is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.

Het oude badhuis in Hengelo blijft voorlopig even staan. Dat heeft de rechter besloten. De eigenaar, woningstichting Welbions, wil het gemeentelijke monument slopen en een parkeerplaats op die plek bouwen. Erfgoedorganisaties Heemschut en het Cuypersgenootschap hebben daar via de rechter een stokje voor gestoken.

De rechtbank kon niet anders dan de organisaties gelijk geven. De gemeente heeft geprobeerd het pand van de monumentenlijst af te halen, maar dat gaat zomaar niet. Als dat zo zou zijn, is zo’n monumentenstatus waardeloos. Welbion kocht het gebouw met die status en al.

Amsterdamse School

Waarom is het vervallen badhuis aan de Oldenzaalseweg zo bijzonder? Het is in de jaren 20 opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School. Dat is een bijzondere, typisch Nederlandse stijl die je buiten Amsterdam niet heel veel ziet. Bovendien zijn er niet veel badhuizen meer in Nederland en zegt zo’n gebouw veel over onze geschiedenis.

Er is nog meer aan de hand. Het pand staat al jaren leeg. De gemeente schiet elk plan voor herbestemming af, zo melden diverse bronnen. Zo verpietert het pand verder en verder. Kennelijk wil het Hengelose stadsbestuur van het bouwwerk af. Wellicht zijn spelen er andere belangen mee? Velen beweren van wel, maar ik kan dat hier niet hardmaken.

Huisvesting

Woningcorporaties zijn bedoeld om voor betaalbare huisvesting te zorgen en niet om parkeerplaatsen te bouwen. Steeds vaker zie je dat dit soort instellingen winstmachines zijn geworden die totaal zijn vergeten waarvoor ze zijn opgericht. Dit is niet alleen slecht voor het betaalbaar wonen. Als beheerders van niet altijd direct rendabel erfgoed worden dit soort instellingen ook steeds slechter.

badhuisHengelo

Hengelo kan best wel wat erfgoed gebruiken.

De hele zaak speelt al sinds 1999. Een soort Kolleg Sankt Ludwig in het klein. Het badhuis is in slechte staat en misschien is het niet meer mogelijk het nog van de ondergang te redden. Dan hebben gemeente en Welbions hun zin. Of ze de Twentse stad er dan mooier op hebben gemaakt? Ik vind van niet.

Foto's: DOK Badhuis Hengelo (Facebook)

5 thoughts on “Gemeente en corporatie laten monumentaal badhuis verpieteren

  1. Dit volksbad is onderdeel van de historie van Hengelo en kan behouden blijven. Zeker in samenhang met de naastliggende Arienschool en een naastliggend grasveld kan het dienen als nieuw “kunstverzamelgebouw”. Ook andere functies zijn denkbaar maar het mooiste is een openbare functie.

  2. Prachtig pand, met herinneringen van hoe ik daar met mijn moeder heenging in de tijd voordat we zelf een douche hadden.. heb me uiteraard aangemeld voor de facebookgroep.

    Het pand ernaast, een schoolgebouw waarvan er dertien in een dozijn gaan, wil de gemeente wel behouden.. Wat mij betreft mag dat meteen gesloopt worden, krijg je een veel beter zicht op het badhuis.

    • Op zich zijn er al heel wat private verenigingen, zoals Heemschut en het Cuypers Genootschap. Maar de overheid laat het steeds vaker afweten, dus als u nog iets wil oprichten… Geen slecht idee!

  3. Het is ook duidelijk een afspiegeling van de gebouwen van frank Loyd Wright, ook zijn gebouwen zijn een doorn in het oog van de money makers, dit gebouw moet zonder meer gered worden, misschien met ons geld, soms gaat en kan dit niet anders.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s