Deventer erfgoed opgeofferd aan nieuw stadskantoor

Waag, Deventer

De Waag komt leeg te staan.

Het historisch museum in Deventer gaat waarschijnlijk verdwijnen. Dit is gevestigd in de Waag, een prachtig, laat-gotisch pand uit de zestiende eeuw. De gemeente heeft geen geld meer om het museum open te houden.

De Overijsselse stad moet 3,9 miljoen bezuinigen. Van het cultuurbudget gaat 1 miljoen af. Ik ken de totale cultuurbegroting van Deventer niet, maar volgens mij blijft er niet veel over. Er is wel ruimte om een groter VVV-kantoor in de Waag te openen.

Haveloos

Een steenworp verder bouwt Deventer een nieuw stadskantoor. Daarvoor moesten drie gebouwen wijken, waaronder de schouwburg en een school. “Een haveloze plek in de binnenstad krijgt zijn levendigheid terug”, vindt de gemeente. Kosten zijn een slordige 65 miljoen euro.

Erg leuk, maar een andere plek wordt nu weer wat havelozer. Ja, als een gemeente als Deventer 65 miljoen euro voor stadskantoren uitgeeft, krijg je gaten in de begroting. Erfgoed wordt het kind van de rekening. Waarom huurt het stadsbestuur niet gewoon een van de vele lege kantoorpanden?

Zuinig

Volgens de gemeente dalen de energielasten omdat het nieuwe gebouw duurzaam is. Om zo’n bedrag terug te verdienen, moet je wel heel zuinig gaan stoken. En alsof je bestaande bouw niet kunt isoleren.

Verder, betoogt de gemeente, is het “niet de verantwoordelijkheid van de gemeente om de leegstand van kantoorpanden aan te pakken. Die verantwoordelijkheid kun je goed aan de vastgoedmarkt overlaten.”

Egotjes

Nou, dat zien we overal in Nederland goed gaan. Maar niet heus. Dat argument van de gemeente is duidelijk een gezocht argument. Het stadsbestuur in Deventer heeft gewoon hetzelfde probleem als heel veel andere colleges: mannetjes en vrouwtjes met egotjes. Ze willen gewoon tegen hun kleinkinderen kunnen zeggen: “Zie je dat grote gebouw? Dat heeft opa neer laten zetten.”

Dat opa daar een museum voor heeft weg moeten bezuinigen, krijgt dat kleinzoontje er dan niet bij te horen. Dat opa met een smoes ook weigerde leegstand in de stad aan te pakken al helemaal niet. Ach, het wordt vast een mooi stadskantoor. Maar wat heeft het gekost?

Foto: Arch (Wikimedia)

4 thoughts on “Deventer erfgoed opgeofferd aan nieuw stadskantoor

  1. Pingback: Gemeentebesturen vaak schrale cultuurbarbaren | Monumentje!

  2. Tja onbegrijpelijk inderdaad dat er nog steeds tientallen nieuwe gemeentehuizen voor tientallen miljoenen per stuk in de planning zitten, terwijl in diezelfde steden de lege kantoren je om de oren vliegen. Hopelijk is het Waag-verkwanselen geen trend. Er staat me namelijk bij dat dit in Alkmaar ook speelt, maar kan daar niets meer van terugvinden.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s