Steeds meer protest tegen sloop rijksmonument Kimswerd

Vervallen winkelpandje in Kimswerd

Er is nog hoop voor het vervallen winkelpandje.

Af en toe denk je: het lijkt wel of we in de jaren 50 zitten. Steeds vaker lees je dat gemeentes monumenten maar geldverslindende sta-in-de-wegs vinden. Lokale overheden zouden erfgoed moeten beschermen, maar worden zo langzamerhand de grootste vijand ervan.

Neem nou het voormalige dorpswinkeltje in het Friese Kimswerd. Dat is een rijksmonument uit de vroege negentiende eeuw in de beschermde dorpskom. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft er een sloopvergunning voor afgegeven.

Protest

Dit tot groot protest van veel omwonenden. Intussen hebben de Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap zich bij deze tegenstanders aangesloten. Het pand zou echter op instorten staan. De veiligheid van de omgeving weegt zwaarder dan de monumentale waarde, oordelen burgemeester en wethouders.

De eigenaar zou verder geen geld hebben het pand op te knappen. Tja, alsof sloop en nieuwbouw gratis is. Maar hoe dan ook, Heemschut ziet genoeg mogelijkheden het winkeltje te behouden. En die kunnen dat weten. “Er zijn nog genoeg monumentale waarden aanwezig die restauratie, hetzij in een keer of gefaseerd, te overwegen”, stelt de erfgoedvereniging.

Verval

Súdwest-Fryslân had natuurlijk al veel eerder moeten ingrijpen en niemand had het verval zo ver moeten laten komen. Alleen maar regels stellen voor monumenten is niet voldoende! Overheden moeten de waarde beseffen van erfgoed in plaats van het op te ruimen en weg te bezuinigen.

Ik hoop dat de protesten in en rond Kimswerd sterker worden dan de sloopwoede en dat het winkeltje behouden blijft. Gelukkig zijn er wat lokale en regionale politici die zich wel wat aantrekken van het lot van het vervallen gebouwtje. Dat geeft hoop. En het voordeel van zo’n onderhoudsachterstand: het pand is wel lekker authentiek!

Foto: Google Streetview

4 thoughts on “Steeds meer protest tegen sloop rijksmonument Kimswerd

  1. Het pand heeft iets weg van de vroegere “Floddergats” in Venlo. Gesloopt in de jaren ’50 en iedereen heeft het er nog over. Zonde, de stad werd weer wat saaier.

    De redenering lijkt op de casus Zutphen tijdens de Koot en Bie Verhoren n.a.v. het Nationaal Rampenfonds. Voor de onderzoekscommissie getuigde drs. Thijssen: “u moet het zo zien: wat zou het nou de gemeenschap gekost hebben, wanneer… ik noem u een voorbeeld, wanneer, laa we zeggen, de oude stadswallen van Zutphen zouden zijn […]omgevallen[…]: Een domino-ramp, kijk wij spreken dus van een domino-ramp wanneer de ene ramp de andere uithaalt. Hè, u moet het zo zien: een, een, een oude stadspoort, hè.. die valt op een huis. Ja, hè.. kunt u zich voorstellen, valt op een huis. Dat huis, oud huisje in de buurt van die stadspoort, dat valt zelf ook om… hè… op een kleiner huisje daarnaast… […] Laten we nu even van het theoretische geval dat het grotere huis valt op het kleinere huisje… “

  2. Men zou eigenaren van monumentale panden of panden in een beschermd dorps- of stadsgezicht moeten verplichten fatsoenlijk onderhoud te plegen. Op straffe van onteigening. Kun je t niet betalen, ook niet met subsidie, dan kun je het pand niet bezitten. Ken iemand in Deventer die een prachtpand aan de kade liet wegrotten vanwege een conflict met de Gemeente!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s