‘Resten trambaan bij Nijmegen nog onder het maaiveld’

Kleefse tram rond 1960.

Kleefse tram rond 1960. Kleef was tot de jaren 60 makkelijk vanuit Nijmegen te bereiken met het openbaar vervoer.

Is er van de tramlijn van Nijmegen naar Berg en Dal echt alleen nog maar een bovenleidingmast en een stuk opgeworpen aarde over? Een lezer van dit weblog reageerde op het filmpje over dit onderwerp. Dat publiceerde ik eerder deze week.

Deze Ronald Meijer vertelt dat hij als kraanmachinist bij een bouwbedrijf werkt. “Tijdens een van onze klussen in Beek, waar we een nieuwe middenspanningruimte plaatsten, stuitten we op iets, dat op oud ijzer leek”, laat hij per e-mail weten. Dat leek op een spoorstaaf, inclusief bilsen, schrijft hij.

Iets hards

Daar vlakbij kwam hij nog iets hards in de grond tegen. “Dit bleek een compleet stuk spoor te zijn, bestaande uit twee spoorstaven met daartussen klinkers.” Dit lag zo’n 10 centimeter onder het huidige maaiveld.

Dit stuk spoor is intact en in goede staat, aldus Meijer. “Maar het komt niet overeen met het beeld wat je normaal van een spoorbaan hebt. Wel van en trambaan. Nu zag ik de video en ik zou zeggen dat op de locatie waar ik gewerkt heb, een compleet stuk spoor ligt van zeker 1,5 meter en mogelijk langer.”

Kleve

Een prachtig verhaal, maar er is één probleem. De plek die Meijer beschrijft ligt niet op het tracé van lijn 2. Maar Meijer verwijst in zijn mail ook naar een verhaal van een tramlijn die vanuit het Duitse Kleve kwam. Die eindigde in Beek.

Rijksstraatweg Beek

Onder de grond in Beek ligt minstens 1,5 meter spoor, volgens kraanmachinist Meijer.

Daar konden passagiers overstappen op lijn 2, om naar Nijmegen te kunnen reizen. Meijer heeft dus een stuk van de lijn van Beek naar Kleve gevonden. Niet ‘onze’ bergtramspoorlijn, maar zeker een interessante vondst.

Beter

Het spoor ligt nu weer onder de grond. Het zou mooi zijn als we het ooit zouden uitgraven en de verbinding naar Kleve weer zouden herstellen. Het openbaar vervoer tussen Nijmegen en de Duitse grensplaats was tot ongeveer 1960 in elk geval beter dan nu.

Lees ook: Op zoek naar San Francisco aan de Waal

Foto: Voogd075 (Wikimedia) en Google StreetView

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s