Kraaien nopen boerderijbewoonster tot crowdfunding

Boerderij Vlijmen

De boerderij zou anders golfplaten als dakbedekking krijgen.

Marja Kivits uit Vlijmen houdt van haar achttiende-eeuwse boerderij. Het rijksmonument werd vorig jaar nog uitgeroepen tot mooiste van Noord-Brabant. Een zwerm kraaien gooide echter roet in het eten.

De zwarte vogels doken in de rieten kap van haar prachtige woonboerderij. Zij waren op zoek naar eten, maar vernielden daarbij het dak. En nu zit Kivits met een lekke boel. Een nieuwe kap kan zij niet betalen; de oude was nog lang niet afgeschreven.

Golfplaten

Wat nu? Ze kan de gaten makkelijk dichtmaken met golfplaten, maar dat is geen gezicht. Dat doet ook veel pijn bij iemand die al sinds 1991 zelf bezig is met de instandhouding van een prachtig rijksmonument. Dus heeft ze geld nodig. Van de gemeente krijgt ze dat niet, dus zoekt ze andere bronnen.

Ze hoopt op bijdragen van particulieren en is daarom een crowdfunding-actie begonnen. Hoe meer je bijdraagt, hoe leukere beloningen je tegemoet kunt zien. Zo heeft Kivits in haar huiskamer een mini-theatertje gebouwd. Wie 250 euro betaalt, kan daar genieten van Brabantstalige liedjes, gezongen door de hoofdrolspeelster zelf.

Aanpakken

Je kunt roepen dat het een schande is dat de overheid niet over de brug komt. Maar iemand als Kivits gaat net zuur in een hoekje zitten, maar neemt het heft zelf in handen. Particulieren die van aanpakken weten zijn een stuk belangrijker voor erfgoed dan gemeentes die maar op zich laten wachten.

Behalve een theatertje is de Vlijmense boerderij ook een museum, waar schoolklassen over vroeger kunnen leren. Kortom: het is een schitterend, belangrijk monument. Bovendien: in Brabant worden al genoeg boerderijen bedreigd. Als er een eigenaar is die hem wel overeind wil houden, kan dat alleen maar gestimuleerd worden.

Klompsokken

Wie 1.000 euro geeft, kan een beloning van twee zelfgebreide klompsokken (en nog veel meer) tegemoet zien. Zoveel draag ik niet bij, want ik heb geen klompen. U wel? Wie dit sympathieke project wil steunen, kan kijken op de site van Help de Brabantse boerderij.

Afbeelding via Helpdebrabantseboerderij.nl// 

5 thoughts on “Kraaien nopen boerderijbewoonster tot crowdfunding

  1. Bedankt voor ’t prachtige artikeltje over mijn boerderijkeke. Ondanks dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Heusden een subsidie voor vervanging van mijn lekke dak afwezen, hebben vele sponsors en een hele begripvolle rietdekker ( Robèr Dolstra) het (bijna) mogelijk gemaakt dat het dak (binnenkort) toch vervangen kan worden. Hulde aan alle sponsoren/ liefhebbers van ons zo waardevolle culturele erfgoed, die dit helpen mogelijk maken!

  2. Een rieten dakbedekking die nog redelijk in orde is, kan plaatselijk worden doorgestopt, kan elke rietdekker doen voor een redelijke prijs, er zijn elite rietdekkers en boeren rietdekkers, het is aan te raden het dak gedeeltelijk met dubbeltjes gaas te bespannen, tegen vogels, ook kleine vogels trekken riet uit daken voor hun nestjes.

    Ik hoop dat ze een sponsor vind, of een rietdekker op afbetaling !

  3. Ik haat die zwarte krengen, maken alles kapot, vreten alle jonge zangvogeltjes op, schijten alles onder. En dan nog zo overdreven beschermd, hele horden bevolken het (platte-)land

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s