Brabantse spoorbrug herinnert aan opgeheven spoorlijn

Spoorbrug halvezolenlijntje

De spoorbrug is een paar jaar terug ingrijpend gerestaureerd.

Erg jammer dat het bergspoorviaduct bij Berg en Dal ergens tegen 1970 is verdwenen. Gelukkig is de opheffing van een spoorlijn geen garantie dat een spoorbrug verdwijnt. Een prachtig exemplaar staat bijvoorbeeld vlakbij ‘s-Hertogenbosch, in natuurgebied de Moerputten.

Langstraat

Deze Moerputtenbrug was vroeger een onderdeel van het Langstraatspoor. Dat liep van de Brabantse hoofdstad naar Lage Zwaluwe. In de streek waren vroeger veel leerlooierijen te vinden. In de volksmond heette de verbinding dan ook het Halvezolenlijntje.

De aanleg daarvan vond plaats rond 1890. In de jaren daarvoor is de Moerputtenbrug alvast gebouwd. Tot 1972 bleef het in gebruik. Daarna raakte het in verval. De NS wilde het slopen.

Sloop

Daar stak de gemeente ‘s-Hertogenbosch in 1987 een stokje voor. Die kocht de sloop af en zorgde dat de brug in handen van Staatsbosbeheer kwam. In 1995 werd de brug rijksmonument. Na 2003 zorgde de eigenaar ervoor dat de brug werd gerestaureerd, mede met fondsen uit Brussel.

Geen trein rijdt meer over de Moerputtenbrug, maar wandelaars kunnen er nog wel overheen wandelen. Interessant aan het bouwwerk is dat het gebouwd is voor dubbelspoor, terwijl het Halvezolenlijntje altijd enkelspoor is gebleven. Ooit moeten ze veel hebben verwacht van een treinverbinding tussen Den Bosch en Geertruidenberg.

Foto: Sander Magielsen

One thought on “Brabantse spoorbrug herinnert aan opgeheven spoorlijn

  1. het halvezolenlijntje is een geweldig mooi fietspad waar veel erfgoed langs te vinden is. Ook het dorp Drunen is de moeite waard met prachtige boerderijen in het zgn. slagenlandschap.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s