Benefietavonden moeten mausoleum Oscar Carré redden

Mausoleum Oscar carré

Het mausoleum is behoorlijk in verval.

In een land als Italië stikt het ervan, maar in Nederland zie je ze een stuk minder: grote familiegraven. Dan bedoel ik van die gebouwtjes op een begraafplaats die flink boven het maaiveld uitsteken. Op het Amsterdamse Zorgvlied staat een mooi exemplaar: die van Oscar Carré.

Circusdirecteur Carré was vooral bekend omdat hij het naar hem genoemde circustheater aan de Amstel heeft laten bouwen. Toen in 1891 zijn vrouw Amalia Salamonski omkwam bij een treinongeluk, heeft hij het graf laten ontwerpen. Dat gebeurde door architecten Jan van Rossem en Willem Vuijk, die ook theater Carré hebben ontworpen.

Privéleven

Dus verscheen net als aan de Amstel ook op Zorgvlied een mooi staaltje neoclassicisme. Naast Amalia kwamen ook twee andere echtgenotes en zes kinderen van Carré in het gebouwtje te liggen. In 1911 kwam er een einde aan het onfortuinlijke privéleven van de circusdirecteur en vond ook hij zijn rustplaats in het bouwwerk.

interieur graf carré

Drie vrouwen en zes kinderen van Carré liggen in het grafmonument.

Ruim een eeuw later is het grafmonument in verval. Dat is jammer, niet alleen omdat er een negentiende-eeuwse BN’er ligt begraven. Het is een bijzonder, monumentaal gebouwtje, dat niet voor niets op de rijksmonumentenlijst staat. Gelukkig trekt er een aantal mensen zich wat aan van het lot van dit stuk historie.

Benefiet

Voor de renovatie en het onderhoud is zo’n 75.000 euro nodig. Deels komt dat geld van subsidies, maar dat is bij lange na niet voldoende. Vandaar dat twee artiesten een inzamelingsactie is begonnen. Met benefietoptredens – uiteraard ook één in theater carré – willen ze geld inzamelen.

Dat gaat naar de Stichting Mausoleum Oscar Carré, dat zich heeft ontfermd over het 120 jaar oude rijksmonument. “Doe je er niets aan, dan zal het op termijn verdwijnen”, waarschuwt Marcel Bergen van de stichting op RTV Noord-Holland. “En dat is heel erg zonde, want daarmee verdwijnt ook negentiende-eeuws funerair erfgoed.”

Amalia

Historica Margriet Wolf en actrice Hermi Hartjes treden tijdens de benefietavonden op met een voorstelling over Amalia Carré – Salomonski. Dat is te zien op 21 en 22 mei. Meer informatie kunt u vinden op de site van de stichting.

Foto's: Han Fraijman (Wikimedia)

4 thoughts on “Benefietavonden moeten mausoleum Oscar Carré redden

  1. Pingback: Gloednieuw graf voor eeuwenoude Urker schedels | Monumentje!

  2. Gewoon netjes afbreken, ik ben van het volk van eenvoud, zo als op marken, mevrouw Siijtje Boes beroemd over heel de wereld, en bij haar dood steenrijk, gewoon begraven onder een nummer, verder het heeft te maken met onderlinge kijk eens dat heb ik, nee hoor voor onze crèateur zijn we allemaal het zelfde.

    • Daar ben ik het niet mee eens. De keuze van Sijtje Boes is te respecteren, maar mensen die voor de andere kant kozen maken ook deel uit van ons erfgoed. Het gaat hier niet om de verering van Oscar Carré zelf, maar om het behoud van een zeldzaam monument.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s