Gloednieuw graf voor eeuwenoude Urker schedels

urker graf schedels

Het graf zal voorlopig niet worden geruimd.

Van een oud grafmonument naar een gloednieuwe. Dit weblog heeft normaal gesproken weinig op met bermmonumentjes, oorlogsmonumenten of andere moderne gedenkplekken. Maar soms stuit je wel eens op een bijzonder verhaal, waarvan je denkt: dit wil ik de lezer niet onthouden.

We gaan terug naar de negentiende eeuw. De wetenschap was in die tijd heel erg bezig met sociaal-darwinisme. Op basis van de evolutietheorie wilde wetenschappers ook verschillen tussen mensen onderling onderzoeken. Dat heeft geleid tot theorieën waar weldenkende mensen nu van gruwen, kijk maar naar de leer van Lombroso.

Onzin

Ook in Nederland waren wetenschappers met dit soort – vinden we nu – onzin bezig. Zo was de Utrechtse hoogleraar Pieter Harting op zoek naar de raszuivere oer-Nederlander. Die moest wel op Urk te vinden zijn; de geïsoleerde gemeenschap was vast wel van vreemde smetten vrij.

Een bevriende arts roofde in 1877 zes schedels van het kerkhof op het eiland. Onderzoekers hebben enige jaren de menselijke resten bekeken en gemeten. Misschien waren ze wel de missing link tussen de neanderthaler en de moderne mens, dachten ze. Niet erg flatteus voor de Urkers.

Ethisch

In 2007 richtten een paar van hen een comité op om de schedels weer terug te krijgen. Deze bleken inmiddels in het bezit van het museum van de Universiteit Utrecht. Het bestuur daarvan besloot om ethische redenen de restanten weer terug te geven.

Wie waren deze zes Urkers van wie de schedels jarenlang lagen te verstoffen in Utrecht? We zullen het nooit weten. Maar sinds kort rusten ze op de plek waar ze horen te rusten: op de Urker Oude Begraafplaats. Daar zullen ze nog lang blijven liggen; om religieuze redenen ruimen ze daar geen graven.

2 thoughts on “Gloednieuw graf voor eeuwenoude Urker schedels

 1. Tegen welke wet is dit gericht, het verdwijnen van een volkje, met bepaalde kenteken is een verlies voor de planeet, net als het verdwijnen van een bepaalde diersoort.
  Er is een soort omgekeerd anti-racisme gecreéerd, alles wat ras zuiver is zo als blond haar en blauwe ogen, zo als bijna al mijn voorouders uit het hoge noorden, is op eens niet meer acceptabel, een gelovige Christen, iemand die van zijn land houd is op eens niet meer acceptabel.
  Als je getrouwd ben met je vrouw voor langere tijd en kinderen hebt, wordt je door de steeds verder oprukkende verkeerde sexuele mensen, gezien als een ouderwetse dijenkletser.
  Ik verzet me hier met man en macht tegen, ben voor het behouden van onze waarden, en onze erfenis van normen en cultuur.
  Vriendelijke groet !

  • Wat een totaal bizarre reactie is dit. Ben je tegenwoordig ook nu ook al ‘oud-links’ en ‘politiek-correct’ als je tegen discriminatie van Urkers bent?

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s