Tapijnkazerne prima alternatief voor mislukte campus Maastricht

wachthuis tapijn kazerne

Wachthuis Tapijnkazerne. Dit zou een verrijking voor het Maastrichtse studentenleven zijn.

Nederland geeft steeds minder uit aan defensie. Het effect: leegstaande kazernes. Dat zijn nogal eens monumenten Een daarvan is de Tapijnkazerne in de Maastrichtse binnenstad.

Dat is een ruim, groen complex in een van de mooiste hoekjes in een van de mooiste steden van Nederland. In 1916 en de daarop volgende jaren verrees het enorme terrein in opdracht van het Ministerie van Defensie. Of, zoals dat toen nog heel pacifistisch heette, het Ministerie van Oorlog.

Navo

Het complex werd vernoemd naar Sebastiaan Tapijn, die in de Tachtigjarige Oorlog fortificaties ontwierp. Oorspronkelijk was dat een Waal, die Sebastien Tafin heette. De kazerne huisvestte tot 2010 nog kantoren van de Navo. Toen nam de gemeente Maastricht het over.

Sindsdien zitten er anti-krakers achter de hekken van de kazerne. Dat zal niet heel lang meer duren. de Universiteit Maastricht heeft serieuze plannen het terrein opnieuw te ontwikkelen. Zo zou er eventueel een campus in komen.

Alternatief

Dat zou een prima alternatief zijn voor het campusterrein dat alsmaar niet verrijst in buitenwijk Randwijck. Daarvan ligt de bouw als sinds 2009 stil. Een verbouwde kazerne is toch leuker voor studenten dan nieuwbouw in een suffe voorstad. En bovendien: zitten we liever dichtbij de cafés? Of moet je zonodig naast de medische faculteit zitten? Ik zou het wel weten.

Herbestemming past altijd beter dan nieuwbouw, maar zeker in een historische stad als Maastricht. Daarnaast zou het een prima impuls zijn voor de Maastrichtse binnenstad. Er komt eens wat leven in een van oudsher wat dood hoekje. En geven de studenten een keer te veel overlast? Het hoofdbureau van Flikken Maastricht zit er recht tegenover!

One thought on “Tapijnkazerne prima alternatief voor mislukte campus Maastricht

 1. Vele studenten hebben vele plannen, ik zou graag een mooie verdeling zien tussen woon/werk/studie capaciteiten voor de Tapijnkazerne.

  Voor een passende indeling wil ik de primeur maken met een voorbeeld:

  Tapijn kazerne wordt procentueel ingedeeld naar vorm en tak van activiteiten.

  25% = Natuur en bodemonderzoeksbureau voor amateurs/studenten/professionals

  25% = Cultureel erfgoed waar men de historie en kunst van Maastricht kan tentoonstellen voor amateurs/studenten/professionals

  25% = Journalistieke ruimtes en redacties voor amateurs/studenten/professionals

  25% = Seizoensgebonden activiteiten voor studentenverenigingen en publiek

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s