Dinosaurusei ‘siert’ Zwols rijksmonument

Museum de fundatie

Heeft een reuzendinosaurus een ei gelegd?

Eh… Er is blijkbaar iets geks gebeurd met museum De Fundatie in Zwolle. Heeft er een reuzendinosaurus een ei op het dak gelegd? Is er een soort ufo op het dak geland? Welnee, het museum had extra tentoonstellingsruimte nodig.

Op deze in elk geval originele manier dacht het museumbestuur het ruimtegebrek op te lossen. Maar het aanzien van het 175 jaar oude gebouw is wel – op zijn zachtst gezegd – behoorlijk veranderd. Een dergelijk zeppelin-achtig iets heeft  sowieso wel een bepaalde invloed op de historische omgeving.

Creatief

Ja, een creatieve oplossing is het zeker. Maar het neo-classicistische gebouw uit 1838 is en blijft een rijksmonument. De oorspronkelijke architect, een zekere Eduard de Coninck, zou zich zeker even achter de oren hebben gekrabd als hij dit zou zien. Monumenteigenaren kunnen bij wijze van spreken hun dakgoot niet ongestraft schilderen, maar dit mag dan weer wel.

Toch ben ik blij dat het museum niet een of ander modern glaspaleis aan de rand van de stad is gaan bouwen en dit voormalige justitiepaleis voor leeg heeft achtergelaten. Dat gebeurt namelijk ook ietsje te vaak. Of nog erger: er komt iets nieuws in plaats van het oude gebouw.

Glijdende schaal

Zo beschouwd is zo’n gek dinosarusei zo gek nog niet. Maar toch. Er staat wel ineens een enorme tumor op het dak van een rijksmonument. Zegt u: “Maar het ziet er toch best geinig uit?” Dat mag u vinden. Maar het is wel een glijdende schaal.

Stel je voor dat straks iedereen met een rijksmonument de kans krijgt om het dak te vervangen voor zo’n luchtballon. Dan blijft er wel bar weinig van ons stedenschoon over.

Mogelijk

Monumenteigenaren hoeven niet meer te zeuren dat er niks mogelijk is met hun erfgoed. Want als je deze 1001 Nacht-koepel op een rijksmonument mag zetten, kan alles. Kun je gelijk een kerncentrale op zolder beginnen.

koepel fundatie

Straks krijgt elk monument zo’n 1001 Nacht-koepel

Aanvulling: De museumdirecteur vindt het een uitbreiding van ‘internationale allure’. De architect wilde de symmetrie van het pand behouden met deze ‘wolk’. Lees verder op de site van BN/DeStem.

Foto's: Rob Kreukniet (Pa3ems-Erfgoedfotografie)

One thought on “Dinosaurusei ‘siert’ Zwols rijksmonument

  1. Pingback: Terechte prijs voor Broerenkerk Zwolle | Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s