Het einde van eeuwenoude kloostermoppen

sloop Spriknust

Wat gebeurt er met de kloostermoppen?

De oude boerderij Spriknust in het Groningse Loppersum is afgelopen week afgebroken. Het pand was geen monument. Hoe oud het bouwwerk was, heeft niemand me duidelijk kunnen maken.

Bijzonder waren de kloostermoppen, die in de gevel waren verwerkt. Er zou sprake van zijn dat die behouden zouden blijven. Daar hoor ik nu niemand meer over. De eeuwenoude bakstenen zullen wel gewoon naar de vuilstort zijn. Jammer.

Foto via Historisch Loppersum

Lees ook: Eeuwenoude bakstenen dreigen verloren te gaan

5 thoughts on “Het einde van eeuwenoude kloostermoppen

 1. Ja, iedereen moet tegenwoordig in een Ikea woning wonen. Met grote nepbloemen van de Action in een vaas voor het raam. Liefst 2 dezelfde, aan elke zijde. “Zoals het heurt!”

  Door die smaakloze, onpersoonlijke opruim-mentaliteit zijn de romantische, oude, soms vervallen gebouwen met uitsterven bedreigd.
  Zonde!

 2. Het is altijd vreselijk jammer als een oud bouwwerk wordt gesloopt, elk gebouw krijgt door de tijd een belangrijk iets, en wel een geest/karakter, het wordt op ons netvlies geprint als iets belanhrijks, en dat is het ook het is onze leefomgeving.
  De Nederlandse overheid, heeft altijd al een slopers mentaliteit gehad, het is geworden tot het land met de door Zon huizen, zonder enig karakter of smaak,
  een smakeloze hap onze moderne architectuur, daarom wat we nog hebben moeten we met hand en tand verdedigen, we kunnen misschien iets leren van de Engelsen op dit gebied !

 3. De vraag waar blijven de kloostermoppen is te triest voor woorden. Hoe tekkelen we dit probleem. Ik neem aan dat’uw instituut’ veel mailtjes krijgt over te verdwijnen panden en daar mee belangrijke zaken als bijzondere muurankers, balken dakpannen en dergelijke. U heeft veel emailadressen, alleen zijn daar geen woonplaatsen /telefoonnummers aan gekoppeld. Kortom een vraag naar een alarmering; de Monumentenwacht kan daar wellicht een profijtelijke zaak van maken. Laten we uw vraagstelling tot een start maken. met vriendelijke groet Frank Stolk

 4. Ach ja. Enkele jaren geleden is op Texel nog de oude dorpsschool van Oost, uit de 18e eeuw, tegen de vlakte gegaan. Dat was ook geen monument, en hoewel gezichtsbepalend voor beschermd dorpsgezicht Oost, leek niemand zich er druk over te maken. Behalve ik dan, het was ook het huis van mijn familie.

 5. Pingback: Eeuwenoude bakstenen dreigen verloren te gaan | Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s