Verlies museum maakt Oss iets meer een dorp

Villa Constance, Oss

Er zouden kopers zijn voor het pand.

Oss staat bekend als een saaie industrieplaats waar op cultureel gebied weinig te doen is. Terecht? Hier en daar is in de Brabantse stad wel degelijk een oase van cultuur te vinden. Een daarvan is het Jan Cunencentrum.

Dat museum is gevestigd in een prachtige, historische villa uit 1888. Oorspronkelijk is het gebouwd in opdracht van Unilever-pionier Arnold van den Bergh. Die doopte het Villa Constance.

Klooster

Drie jaar nam Arnold Jurgens, eveneens margarinefabrikant, het pand over. In de twintigste eeuw deed het gebouw dienst als onder meer klooster en raadhuis. In de kelder van dat raadhuis begon stadsarchivaris Jan Cunen in 1935 een regionaal museumpje. Het gemeentebestuur verhuisde in de jaren 70 naar een nieuw gebouw, maar het museum bleef in Villa Constance en groeide door.

Tot op de dag van vandaag. De gemeente Oss wil een flink bedrag wegbezuinigen bij het museum. Dat betekent zeer waarschijnlijk een einde aan de kunstoase aan de rand van het centrum van de Brabantse stad.

Handtekeningen

Een grote groep Ossenaren probeert nog met handtekeningenacties het museum open te houden. Maar zolang er geen geld op tafel komt, zal dat niet baten. Een culturele voorziening in een prachtig monument is erg belangrijk voor een plaats als Oss.

Zal de villa leeg komen te staan? In de wandelgangen klinken de namen van diverse potentiële kopers. Waarschijnlijk zal het pand wel een andere functie krijgen. Misschien wel weer een woonbestemming.

Dorp

Dan kan Villa Constance wel in stand blijven en dat is winst. Maar het verlies van het museum maakt Oss weer wat minder een stad en wat meer een dorp.

Tegen sluiting van Museum Jan Cunen? Hier kunt u tekenen.

Aanvulling: De gemeente Oss heeft afgelopen najaar nog 18.000 euro uitgetrokken voor het beter toegankelijk maken van archeologische vondsten. Waar kunnen we die dan gaan bekijken als het plaatselijke museum dicht is? Het beleid is wel enigszins zwalkend te noemen.

Foto: M.M. Minderhoud (Wikimedia)

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s