Gemeentebesturen vaak schrale cultuurbarbaren

Korenmetershuis, Amsterdam

Erfgoedvereniging Heemschut wil ‘oliebollentest’ voor gemeentelijk erfgoedbeleid.

Bond Heemschut wil het monumentenbeleid van alle Nederlandse gemeenten onder de loep nemen. De erfgoedorganisatie wil een top-lijstje en een flop-lijstje aanleggen, vergelijkbaar met de oliebollentest van het Algemeen Dagblad. Hoe meer onderzoek ik doe naar erfgoedbeleid, hoe vaker ik gemeentes tegenkom die absurd slecht met hun tastbare verleden omgaan.

Ik heb er al artikelen genoeg over geschreven op dit weblog. Gemeentebesturen zien vaak de waarde van erfgoed niet in. Die zien monumenten als sta-in-de-wegs die alleen maar geld kosten en vooral: die bestuurders verhinderen hun megalomane stempel op hun stad of dorp te drukken. De situatie in Asten is daar een mooi voorbeeld van.

Afschaffen

Gemeentes als Eijsden-Margraten of Geldrop-Mierlo gaan zelfs zo ver dat ze de gemeentelijke monumentenlijst botweg willen afschaffen. “Er zijn al zoveel regeltjes”, is hun smoes. Kletspraat; het is gewoon een combinatie van cultuurbarbarisme en schraalheid.

Een ander probleem is natuurlijk de drang om nieuwbouw te plegen om het nieuwbouw plegen. Dankzij dit soort zelfoverschatting staat het oude stadhuis van Gouda, een van de mooiste van Nederland, zo goed als leeg. Een soortgelijk verhaal is toe te passen op Deventer. Nee, mensen, er is geen geld meer voor monumenten. Maar voor dit soort onzin weer wel. Hoezo crisis?

Leegstand

Er zijn ook gemeenten die ongehinderd door deskundigheid sloopvergunningen verlenen. Bijvoorbeeld voor winkelruimte waar eigenlijk geen vraag naar is. Erfgoed verdwijnt voor leegstand. Om te janken, maar het gebeurt. Of wat dacht u van de gemeente Nijmegen die niet wil bijdragen aan de Stevenskerk, ‘want het is een rijksmonument dus onze zaak niet’?

De rijksoverheid wil steeds meer verantwoordelijkheid voor erfgoed naar de gemeenten overhevelen. Doe het alstublieft niet, want die kunnen dat vaak helemaal niet! Ik hoop dat de actie van Heemschut een paar ogen opent bij lagere overheden, maar heel zeker ben ik daar niet van.

Motorolie

Is er dan niet iets goeds over gemeentes en erfgoed te vertellen? Vast wel. Maar daar moet ik even wat research voor plegen. Tot nu toe vind ik heel veel oliebollen gebakken in afgewerkte motorolie.

Foto: Amy (Flickr)

 

2 thoughts on “Gemeentebesturen vaak schrale cultuurbarbaren

  1. Ach het is een ziekte, waar geen kruid tegen gewassen is, de oogkleppen benauwdheids syndrome, ik zit er niet meer mee, sorry hoor maar ze doen maar !

  2. De zaak is om de balans in evenwicht te houden tussen bewaren en instand houden van monumentale zaken en anderzijds om vernieuwing en huidige gebruiksnormen ook een kans te geven. Wat veel monumentbewakers vergeten is het feit dat ook in vroegere eeuwen soms monumentale zaken zijn weggehaald om nieuwe projecten te starten die wij in onze tijd weer als monumentaal zien. Ik maak op dit moment een zaak mee waarin een gemeente juist te rigide vasthoud aan een monument. Het gaat om een gebouw dat van onze vereniging is en dat we in 1860 hebben laten bouwen. In 1870 hebben we in het interieur iets laten bouwen dat we altijd goed en prefect hebben onderhouden. Vanwege gebruikseisen willen wij nu in ons monumentale pand iets wijzigen (ons gebouw en onze investeringen) maar de gemeente ligt dwars om een omgevings (SIC!) vergunning te geven om in ons pand iets weg te halen. We worden nu gestraft voor het feit dat we ons monument altijd zo goed hebben onderhouden. We hadden het ( achteraf
    gezien ) beter 20 jaar geleden kunnen slopen want toen was het nog niet als monument aangewezen ( en ook dat was zonder onze instemming).
    Mijn advies is dan ook voortaan: voorkom dat je pand of interieur monumentaal wordt want dan ben je geen baas meer in eigen huis.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s