Laatste bootje eeuwenoude schipbrug terug in de Nederrijn

schipbrug Arnhem

Eigenlijk was de brug een rij bootjes met een loopplank erop.

Een Arnhemse wethouder onthult deze week een 130 jaar oud bootje in de Nederrijn. Waarom? Het vaartuigje is het laatst overgebleven deel van de schipbrug, die de stad met de Betuwe verbond. Puur toevallig is het 14 meter lange scheepje teruggevonden.

Al sinds rond 1600 was de pontonbrug de enige min of meer vaste verbinding met de zuidoever van de Rijn. Eigenlijk was het niet meer dan een rij kleine bootjes met een soort loopplank erop. Als er een schip aankwam, konden de Arnhemmers het bouwwerk even opzijschuiven over het water.

Overbodig

Keer op keer werd het markante bouwwerk vernieuwd. De hele constructie hield in ongeveer dezelfde vorm stand. Toen verscheen aan de andere kant van de binnenstad de monumentale Rijnbrug. De pontonbrug werd overbodig en verdween al snel.

Jarenlang dacht iedereen dat er niets meer over was van de oude oeververbinding. Maar een baggerbedrijf had één van de ondersteunende bootjes, nummer GWA 14, jarenlang gebruikt als slaapplaats voor baggeraars. Een van hen nam na zijn pensioen het vaartuig mee naar huis en gebruikte het als opstapplaats voor zijn woonboot.

Restaureren

Daar troffen deskundigen GWA 14 aan in 2007. Het bootje verkeerde in slechte staat van onderhoud. Een plaatselijk schildersbedrijf ontfermde zich erover en heeft enkele jaren lang hard gewerkt om het te restaureren. Daarbij kreeg het bedrijf hulp van een paar lokale organisaties, die de gemeente zover hebben gekregen het bootje te plaatsen op de plek waar ooit de schipbrug lag.

Dat zal aan de zuidkant van de Rijn zijn, vlakbij natuurpark Meijnerswijk. Het komt te liggen in de schaduw van de in 1984 gebouwde Nelson Mandelabrug. Die maakte weer een vaste oeververbinding op de plek van de eeuwenoude schipbrug.

Tastbaar

Zo komt er na 78 jaar weer een tastbare herinnering aan een markant, verdwenen monument. Meer steden in Nederland, bijvoorbeeld Deventer, hadden een dergelijke oeververbinding. Nergens is er een bewaard gebleven. Daarom is het goed dat dit ene Arnhemse bootje nog aan dit fenomeen zal blijven herinneren.

Kaart Blaeu Arnhem

Kaart van Arnhem in 1652. Linksonder in beeld is de schipbrug duidelijk te zien.

2 thoughts on “Laatste bootje eeuwenoude schipbrug terug in de Nederrijn

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s