Onverwacht leuk hoekje: Emmeloord

Berkenlaan Emmeloord

De huizen aan de Berkenlaan lijken wel wat op elkaar…

Laat ik eens een open deur intrappen. Altijd leuk. Flevoland is niet de meest monumentrijke provincie van Nederland. Betekent dit dat onze jongste provincie een zwart gat is van rijksmonumenten? Welnee! Wie een beetje zoekt, kan er zeven bij elkaar vinden in één straat.

Hout

Dat is de Berkenlaan in Emmeloord. Ja, het is inderdaad een laan met een paar berken. Er staan ook nog zeven huizen die veel op elkaar lijken, die alle zeven in het register van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn terug te vinden. Houten huizen uit de wederopbouwtijd.

Op het eerste gezicht doen ze denken aan de Scandinavische prefabwoningen die in Zeeland en West-Brabant zijn opgetrokken na de Watersnoodramp in 1953. Deze zijn wat ouder. De Noordoostpolder viel tijdens de Tweede Wereldoorlog droog. Na die jaren moest er snel een samenleving worden opgebouwd op het nieuwe land.

Bouwpakket

In 1948 en ’49 verrezen in de Emmeloordse Berkenlaan en de nabijgelegen Acacialaan deze zogeheten Oostenrijkse huizen. Die heeft het Ministerie van Wederopbouw als bouwpakket uit het Centraal-Europese land geïmporteerd. De panden waren bedoeld voor ambtenaren, artsen en andere hoogopgeleide dienstverleners, maar ook voor pachters.

De panden zijn van cultuurhistorische waarde vanwege hun aandeel in de geschiedenis van Emmeloord en de Noordoostpolder. Ze zijn goed bewaard gebleven en vormen met elkaar een bijzonder geheel. Vandaar dat dit met recht een bijzonder, historisch hoekje in Emmeloord is.

Meer onverwacht leuke hoekjes

Lees ook: Oostenrijkse huizen niet zeldzaam, wel bijzonder

5 thoughts on “Onverwacht leuk hoekje: Emmeloord

  1. Pingback: Oostenrijkse huizen niet zeldzaam, wel bijzonder | Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s