Vier monumentale sportbouwwerken

Het Feyenoord-stadion, ook wel bekend als De Kuip, krijgt voorlopig geen vervanger. Als erfgoedblogger kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen dat dit gemeentelijke monument in gebruik blijft. Zijn er meer sportaccommodaties op een erfgoedlijst terug te vinden? Monumentje zocht er vier bijzondere uit.

Kasteel Spangen

Ondanks vernieuwingsdrang bleef Het Kasteel Het Kasteel…

4. Het Kasteel

Geld gaat vaak voor erfgoed en dat geldt zeker in de voetbalwereld. In 1999 werd het complete Sparta-stadion Het Kasteel bijna volledig herbouwd. Het grootste deel van het Rotterdamse sportcomplex uit 1916 verdween. Gelukkig bleef het beroemde, beeldbepalende gebouw met de torentjes staan. Het Kasteel bleef zo toch nog een beetje Het Kasteel.

3. Heracles’ houten tribune
tribune

De tribune is gebouwd naar Engels model.

Twee keer is deze constructie uit 1924 op een haar na ontkomen aan de sloop: in 1971 en 1999. De laatste keer moest de tribune in Engelse stijl wijken voor een nieuw stadion. Dankzij de inzet van een plaatselijke stichting is het bouwwerk een stukje verplaatst. Sinds 2011 is het rijksmonument.

2. Maliebaan, Utrecht
Doelpaal Maliebaan Utrecht

De ‘doelpalen’ staan er weer sinds de jaren 90.

Wat is er nog over van de oorspronkelijke Maliebaan in Utrecht? Vanaf de negentiende eeuw zijn daar aan weerszijde statige huizen gebouwd. Zo veranderde een sportveld in een straat. Maar de kenmerkende, langwerpige rechthoek bleef behouden, beter dan bij andere maliebanen in bijvoorbeeld Leiden of Amsterdam.

Malie was een op golf of croquet lijkend spel. In de zeventiende eeuw was het een populaire sport onder Utrechtse studenten. Die verdreven de zondagse verveling met het tikken tegen een balletje. Dat moest in zo min mogelijk slagen tussen twee palen terecht komen. Die verdwenen rond 1800, om tegen 2000 weer te worden gereconstrueerd.

1. Kaatsbaan, Haarlem

Een prachtig, monumentaal pand is de Kaatsbaan in Haarlem. Daar oefenen ze niet de bekende Friese sport uit, maar een voorloper van het moderne tennis. Net zoals het Rotterdamse Kasteel is het voorzien van een torentje. Oorspronkelijk was het onderdeel van het kasteel Huis ter Kleef.

Het gebouw is in elk geval al sinds 1573 als kaatsbaan in gebruik, misschien wel langer. Wel met een onderbreking tussen ongeveer 1800 en 2011. In dat laatste jaar werd het gebouw in oorspronkelijke vorm hersteld. De oorspronkelijke kaatsbaanmuren zijn intact gebleven, dus je kunt gerust stellen dat kaatsers anno nu in dezelfde omgeving als ruim vier eeuwen terug spelen. Overigens klinkt ‘kaatsen’ niet stoer genoeg; de spelers spreken van real tennis.

Kaatsbaan, Haarlem

De oudste overdekte ‘tennisbaan’ ter wereld.

Foto's: F. Eveleens, onbekend, Dosmit, Jane023 (Wikimedia)

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s