Groningse dorpen moesten wijken voor niet-bestaande industrie

Dorpskern Wiwerd 1975

Weiwerd had een historische, radiale structuur.

Het verhaal van Doel fascineert me al jaren. Dit Vlaamse dorp ligt midden tussen de havens en industrie van Antwerpen. Al sinds de jaren 60 is er sprake van dat het gehele dorp moet verdwijnen voor de uitbreiding van de wereldhaven. De meeste bewoners hebben dit niet afgewacht en zijn vertrokken.

In Doel staat nog wat bijzonder erfgoed, waaronder een van de oudste windmolens van Vlaanderen. Maar dit weblog gaat over Nederlands erfgoed, niet over België. Zijn er Nederlandse Doelen? Zijn er wel in dit land ook wel eens hele dorpen gesloopt om plaats te maken voor iets anders?

Verdrongen

Ja, en nog erger. Er zijn in Nederland zelfs historische dorpen verdrongen door een industrieterrein die maar niet wil groeien. Voor de haven van Delfzijl verdwenen plaatsen als Oterdum en Weiwerd. In die laatste zouden nog zo’n tien mensen wonen, meldt Wikipedia.

Weiwerd was een typisch Gronings kerkdorp met een prachtige, historische radiale structuur. Oterdum werd in 1975 geheel afgebroken. Alleen de grafstenen van het kerkhof bleven bewaard. Een heel dorp werd ten grave gedragen.

Kerken

Verdween er met die dorpen veel erfgoed, behalve die structuur? Twee monumentale, Groninger dorpskerken zijn weg. Ook de nodige historische boerderijen komen nooit meer terug. Waarvoor? Voor werkgelegenheid die er nooit gekomen is.

Kerk Oterdum

De monumentale kerk van Oterdum verdween in 1975.

Van de jaren 50 tot ongeveer 1980 groeide de haven van Delfzijl als kool. De bedrijvigheid had steeds meer ruimte nodig. In de jaren 70 ruimden de dorpen het veld, voor een groei die gelijk daarna stuitte. Eeuwenoude Groninger gemeenschappen verdwenen voor niets.

Offer

Dat is met het bijzondere polderdorp Doel nog niet gebeurd. Hoe lang dat nog blijft, is de vraag. Wellicht groeit het Delfzijlse industrieterrein in de toekomst nog. Dan is het offer toch niet voor niets geweest.

Afbeeldingen: Polygoonjournaal en RCE (via Wikimedia)

2 thoughts on “Groningse dorpen moesten wijken voor niet-bestaande industrie

  1. wat een bullshit, ik heb in Oterdum stage gelopen op een schapenboerderij. En we gingen koffie drinken bij de overburen,. dat was in 1994. Dus er klopt niet veel van deze berichten.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s