Terechte prijs voor Broerenkerk Zwolle

Broerenkerk, Zwolle

Een van de mooiste boekwinkels ter wereld?

“Mijnheer Schattenberg, in Zwolle kunnen ze ook mooi en waardevol restaureren”, aldus een mailtje van een lezer. Waarschijnlijk niet zo bedoeld, maar het klinkt bijna als een verwijt. Ik heb op dit weblog wel eens wat onaardige dingetjes over Zwolle geroepen, vandaar.

De lezer verwijst me naar een kerk in Zwolle, dat verbouwd is tot boekhandel. De Broerenkerk in de Overijsselse hoofdstad is nu boekwinkel Waanders. Dit concept hebben we al gezien, waar de Dominicanerkerk een kleine tien jaar geleden is verbouwd tot Selexyz-filiaal. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Erfgoedprijs

Begin juli opende de boekhandel de deuren, meldt de site van RTV Oost. Vanwege het respect waarmee Waanders is omgegaan met de monumentale waarden van de kerk heeft het bedrijf een regionale erfgoedprijs ontvangen. Door de komst van de boekhandel blijft het bijzondere rijksmonument voor publiek toegankelijk.

Volgens RTV Oost hebben al 100.000 mensen de boekhandelkerk bezocht. Een getal waar de meeste kerken in Nederland jaloers op zouden zijn. Eerder was de Broerenkerk een cultureel centrum. Of die ooit 100.000 bezoekers in nog geen twee maanden tijd heeft ontvangen, waag ik ook te betwijfelen.

Slag of stoot

De verbouwing van kerk tot boekhandel is niet zonder slag of stoot gegaan. De opening was gepland in het najaar van 2012. Zo moest er nog een kelder komen, maar dat bleek technisch niet haalbaar. De restauratie, voor 65 procent gesubsidieerd door het rijk, was een zware kluif.

Eind goed, al goed. Waanders in Zwolle is nu samen met de Maastrichtse Dominicanerkerk de mooiste boekhandel van de wereld. Het is erg gewaagd om zo’n grote investering te doen. Boekwinkels draaien in deze tijden van crisis en internet slecht. Alleen al vanwege deze durf heeft Waanders deze prijs verdiend.

Foto: Marycke Naber (Wikimedia)

Zocht u naar de site van boekhandel Waanders maar kwam u per ongeluk hier terecht? 
Hier is de site van de boekwinkel.

 

 

 

 

One thought on “Terechte prijs voor Broerenkerk Zwolle

  1. 100 000 man sinds juli, daar zouden niet enkel de meeste kerken, maar ook de meeste boekhandels jaloers op zijn. Schitterend gebouw, ken het van mijn middelbare schooltijd in Zwolle.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s