Berlage mocht het vredespaleis niet ontwerpen

Kromhout Vredespaleis

Een bijzonder ontwerp van Kromhout werd het niet.

Het Vredespaleis in Den Haag viert vandaag zijn honderdste verjaardag. Al verrees het gebouw in 1913, het heeft onmiskenbaar nog iets negentiende-eeuws. Het is opgetrokken in een neo-stijl, zoals dat in die laatstgenoemde eeuw gangbaar was.

Niets ten nadele van het robuuste ontwerp van Louis Marie Cordonnier, dat er nu staat. De Franse architect heeft een gebouw neergezet dat aansloot op de Nederlandse architectuur. Toch had het meer iets eigens gehad als er iets had gestaan dat met zijn tijd mee was gegaan. Neogotiek en -renaissance genoeg in dit land.

Cuypers

Hoe is de ontwerper van het Vredespaleis indertijd gekozen? De initiatiefnemers van het Vredespaleis loofden een wedstrijd uit. Een internationale, deskundige jury, onder leiding van een zekere jonkheer Abraham van Karnebeek, koos het beste ontwerp. Alleen al het feit dat er ook een zekere Pierre Cuypers in de jury zat zal ongetwijfeld al te veel nieuwlichterij hebben verhinderd.

Dat de jury niet erg gecharmeerd was van toen moderne architectuur, blijkt uit de top 5 die ze in de prijzen liet vallen. Dat waren alle vijf gebouwen in neostijl: neobarok, neorenaissance en vooral neoclassicisme. De creatie van Cordonnier bezat overigens twee torens. Een daarvan werd tijdens de bouw wegbezuinigd.

Berlage

Een aantal prachtige ontwerpen haalden niet eens de top. Zo verdween een prachtig oosters-achtig ontwerp van de Nederlander Willem Kromhout voor altijd in de archieven van de Koninklijke bibliotheek. Hetzelfde lot onderging een bijzonder ontwerp van Hendrik Berlage. Toch een gemiste kans.

Is het Vredespaleis nu zo lelijk? Welnee. Maar het had toch mooier kunnen zijn. Bijzonderder, in elk geval. Carnegie zou het uiteindelijke gebouw maar pompeus hebben gevonden. Dat was met Berlage nooit gebeurd.

Vredespaleis Berlage

Ook Berlage werd te licht bevonden.

Bron Foto's: Koniklijke Bibliotheek

One thought on “Berlage mocht het vredespaleis niet ontwerpen

  1. Ik vind dat van Kromhout wel wat. Maar ben toch bang dat het dan wellicht iets als de basiliek van Koekelberg was geworden. Eigentijds, maar toch niet echt mooi of indrukwekkend. (om over het interieur nog maar te zwijgen) Teveel baksteen naar mijn smaak. Zelfde geldt voor Berlage, zijn stijl leent zich goed voor woonwijken maar niet voor pracht en praal (wat toch ook de bedoeling was van het Vredespaleis naar ik begrepen heb).

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s