De leeftijd van 10 miljoen bouwsels in kleur

Binnenstad Arnhem

Je kunt aan de kleuren zien waar in Arnhem de bommen vielen.

Op het eerste gezicht is het een zwart vlak met een hoop gekleurde puntjes. Wie beter kijkt, ziet de contouren van de Nederlandse steden. Wie helemaal inzoomt, kan elk bouwwerk in Nederland zien, voorzien van een kleurtje.

Die tinten geven de leeftijd van alle gebouwen aan; hoe roder hoe ouder, hoe blauwer hoe nieuwer. De Amsterdamse binnenstad is voornamelijk roodgekleurd, een buitenwijk van Almere is knalblauw. Zelfs mijn tuinschuur (bouwjaar 1965) is te onderscheiden op deze zeer gedetailleerde kaart. 

Fascinerend

De fascinerende kaart heeft ook zo zijn nadelen. Zo staan echt alleen maar de gebouwen erop en ook echt niets anders. Wie een beetje wil zoeken, moet een goede topografische kennis hebben. Het geheel is gebaseerd op gegevens van het kadaster en die zijn ook niet 100 procent betrouwbaar.

Vooral aan oudere gebouwen wordt nog wel eens een min of meer willekeurig jaartalletje geplakt. Sommige afgeronde jaartallen komen verdacht vaak voor. Verder ben ik in Amsterdam al een pand uit 1005 tegengekomen; dat geloof ik echt niet. Maar ach, niets is perfect.

Tien miljoen

Maar dit neemt allemaal niet weg dat er een interactieve kaart overblijft waar je uren naar kunt staren, mee kunt spelen en op kunt klikken tot de zon weer opkomt. De slordige tien miljoen bouwsels erop houden je wel even bezig.

De kaart is een product van de Waag Society. Dat is een instituut dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van digitale media. “Een katalysator van experimenten en evenementen en een broedplaats voor culturele en sociale innovatie”, zo pleegt het zichzelf te omschrijven.

Data

De data voor de kaart komen uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), waarin de gemeentelijke basisgegevens van alle gebouwen en adressen in Nederland zijn verzameld. Dat meldt Waag Society op haar website. Developer Bert Spaan heeft het project uitgevoerd.

Je kunt op de kaarten bepaalde zaken heel makkelijk zien. Welk deel van Arnhem is tijdens operatie Market Garden in 1944 platgeschoten? Heeft Oss echt geen historie? Waar moet ik zoeken voor een leuk hoekje in Appelscha? Je ziet het in één oogopslag op de kaart.

Ik zou zeggen: ga zelf even spelen. De kaart is te vinden op http://dev.citysdk.waag.org/buildings/.

 

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s