Niet alle creaties van Brabantse architect Bedaux even uniek

Vossenberg-college

Is het Vossenberg-gebouw monumentwaardig?

Mijn middelbareschooltijd is gelukkig al heel lang voorbij. Aan het gebouw waarin die jaren zich afspeelden koester ik zeker geen warme herinneringen. Nu ik wat meer van architectuur weet, besef ik dat ik met mijn boekentas door een echte Bedaux liep.

Jos Bedaux (1910-1989) was een Brabantse architect die flink bezig is geweest, met name in zijn eigen provincie. Voor de Tweede Wereldoorlog werkte hij in een traditionele, eclectische stijl. Later is hij steeds meer strakke, modernistische architectuur gaan maken. Daaronder is naast mijn middelbare school ook het Vossenberg-gebouw in Oudenbosch te vinden.

Rijksbouwmeester

Die moet op de monumentenlijst. Dat vindt althans de stichting Jos Bedaux, die zich inzet voor het behoud van de scheppingen van de meester. In die stichting zitten niet de minsten; onder andere oud-rijksbouwbeester Jo Coenen. Scholengemeenschap Markland College verlaat het kennelijk bijzondere pand, waardoor het leeg komt te staan.

Mogelijkheden tot herbestemming zijn wel te bedenken, dat lijkt me het punt niet. Er zijn wel meer voormalige scholen die nu dienst doen als appartementencomplex. Maar is alles van Bedaux zo bijzonder dat het na een halve eeuw al monumentwaardig is? Daar ben ik het niet mee eens.

Broertje

Het Vossenberg-gebouw is heel duidelijk een broertje van mijn voormalige middelbare school, het Monseigneur Frencken College in Oosterhout. Dezelfde baksteen, dezelfde ramen. Verder weet ik nog een gebouw in Tilburg dat er erg veel op lijkt. Het voert wat ver om te zeggen: Brabant staat er vol mee.

Maar om al die wederopbouwarchitectuur van Bedaux met alle geweld te moeten bewaren gaat wel ver. Echt uniek is toch anders, vind ik. Er waren wel meer goede architecten in die tijd en je kunt niet alles uit die periode bewaren. Of is dat gewoon de kift omdat ik jarenlang tegen mijn zin elke ochtend naar een Bedaux-ontwerp moest fietsen?

Zwart-wit

Op de site van de stichting zie ik zwart-witfoto’s van de plek waar ik enige jaren rondhing en Duits kreeg van de heer Coenen. Familie van Jo, wellicht? Mijn middelbare school zal wel niet op een monumentenlijst komen. Daarvoor hebben ze het veel te veel verbouwd na mijn vertrek.

Foto: Wikimedia

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s