“Jullie denken zeker dat het Open Monumentendag is?”

Toren van Poelwijk

De Toren van Poelwijk is een verborgen monument.

“Jullie denken zeker dat het Open Monumentendag is?” zuchtte de dame van middelbare leeftijd. Zij zag ons gezinnetje haar oprijlaan op knarsen, in de richting van de middeleeuwse kasteeltoren op haar erf. Helemaal uit Arnhem? Nou, vooruit. We mochten het monument bekijken op eigen risico.

Blijkbaar hadden we mazzel; twee fietsers werd resoluut de deur gewezen door dezelfde dame. Zo beklommen we even later de vermolmde houten trappen van de toren van kasteel Poelwijk. Het rijksmonument bevindt zich in het Gelderse Gendt, op zo’n 15 kilometer van onze voordeur.

Trots

Dit torengebouw is het enige overblijfsel van een eens zo trots kasteel. De woontoren is zeker een bezoekje waard. In de kamers zijn haarden, vensterbanken en andere bouwelementjes te vinden die uit de bouwtijd (eerste helft vijftiende eeuw) dateren. Vanuit de gereconstrueerde zolderverdieping is er een leuk uitzicht over de groene omgeving.

Maar het allerbijzonderst zijn de achttiende-eeuwse muurschilderingen op de eerste verdieping. Eigenlijk zien ze er niet uit, ze zijn zo goed als vergaan. Het is me ook niet gelukt er een goede foto van te maken (flitsen mag niet bij oude fresco’s, heb ik me ooit laten vertellen).

Berglandschap

Het stelt onder meer een aantal bogen voor, met daarachter een berglandschap. Met een beetje fantasie moest het lijken alsof je vanuit een soort Romeinse tempel over Toscane of zo uitkijkt. Blijkbaar waren de kasteelheren niet helemaal tevreden met het Betuwse rivierenlandschap met de stuwwallen op de achtergrond.

Maar je moet weten dat het een berglandschap voorstelt. Anders zie je het niet. Zo sterk zijn de fresco’s vergaan. Verder is de ruimte ook behoorlijk donker, dus hoe die achttiende-eeuwers van de mediterrane bergen hebben genoten is me ook niet geheel duidelijk.

Op het erf

Zondag 14 september is de toren van kasteel Poelwijk open voor iedereen, deze dag wel met medeweten van de eigenares. Heel bijzonder dat er nog een middeleeuwse toren min of meer bij een boerderij op het erf staat. Zoiets verwacht je in Ierland of Frankrijk, niet hier.

Het is een mooi, groen plekje in het verder niet zo monumentrijke Gendt, te vinden aan de Poelwijklaan 5 in de Gelderse plaats.

Af en toe verschijnt er weer een nieuw bericht op dit weblog. Als ik tijd, zin en inspiratie heb…

6 thoughts on ““Jullie denken zeker dat het Open Monumentendag is?”

  1. Pingback: Kasteeltoren kopen? Dit is je kans! | Monumentje!

  2. Pingback: “Jullie denken zeker dat het Open Monumentendag is?”

  3. Bijzonder object en mooi verhaal. Inderdaad des te bijzonderder omdat de toch best grote plaats Gendt slechts 7 bovengrondse rijksmonumenten heeft (vermoedelijk omdat er aan het eind van WO II nogal wat verwoest is in deze stad), waarvan deze toren met boerderij er al 2 zijn.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s