Laat Goliath weer op de Waddenzee uitmalen

Molen Goliath

Tot 1979 was Goliath gewoon in gebruik.

Een molen in het Gelderse Harreveld heeft nieuwe schaliën nodig. In Leidschendam in Zuid-Holland moet een molen een ruimer molenhuis krijgen. In Drenthe moet een mosterdmolen weer maalvaardig worden en een Zeeuwse molen heeft behoefte aan renovatie van het maalwerk. Kortom: mooie ideeën genoeg om het geld voor de jaarlijkse Molenprijs aan uit te geven.

Deze prijs is een samenwerking van de Bank-Giroloterij en stichting De Hollandsche Molen. Het nationale symbool van Nederland is nu eenmaal een vorm van erfgoed dat erg veel onderhoud nodig heeft. Alle genomineerden van de prijs verdienen het eigenlijk om te winnen. Maar er is één project dat mijn hart echt gestolen heeft.

Vlak

Dat is een wind-watermolen die op het uiterste noordelijke puntje van Nederland te vinden is. Een poldermolen, die jarenlang het vlakke, Groningse land drooghield. Het was de enige van zijn soort die rechtstreeks het water maalde naar de Waddenzee.

De molen met de naam Goliath zelf verrees in 1897, nadat een voorganger was afgebrand. Goliath bemaalde de polder tot 1979. Nu is de directe verbinding met de zee gedempt. De huidige molenaar Ida Wierenga wil deze situatie weer herstellen. Zo kan dit stukje van Groningen weer op milieuvriendelijke wijze droge voeten houden.

Even graven

Deze uitmaling op het wad zou uniek zijn en verdient daarom herstel. Even een kanaaltje uitgraven en dan hebben we iets bijzonders. Het enige wat u moet doen: ga naar Molenprijs.nl en stem op deze Groningse molen. Vindt u een ander project leuker? Ook goed.

Voorloop molen Goliath Uithuizermeeden

Even een kanaaltje uitgraven en de molen maalt weer uit op het wad.

Foto's gebruikt met toestemming van Molenprijs.nl.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s