Auteursrecht opa Ko lastig voor Almelo

Almelo is nog even niet van zijn stadhuis af.

Almelo is nog even niet van zijn stadhuis af.

Na-oorlogse architectuur is niet bij iedereen even geliefd. Ook niet als het gaat om een gebouw van Ko Oud. Dat is zeker niet de minste architect: met name in en rond Rotterdam staan er veel monumentale gebouwen van hem. Het bekendste van hem is Stijl-icoon café De Unie.

Maar sloop bedreigt Ouds laatste creatie. Dat is het stadhuis van Almelo. De Twentse stad bouwt een nieuwe en wil van de oude af. Antiek is Ouds betonkolos zeker niet; in 1971 kwam het af. Dat heeft de in 1963 overleden architect niet zelf mee mogen maken. Zijn zoon Hans voltooide het werk.

Verdeeld

Wie op de lokale media afgaat, kan niet anders dan vaststellen dat de stad diep verdeeld is over de toekomst van het ruim veertig jaar oude gebouw. Deze week kon zelfs de gemeenteraad niet beslissen wat ermee moet gebeuren. Veel burgers willen dat het blijft staan. En zij krijgen bijval: van de erven van Oud.

Die zijn volgens regiokrant Tubantia zelfs furieus over een eventuele sloop. Ze zouden zelfs naar de rechter stappen als de gemeente het zover zou laten komen. Hoezo? Er zit namelijk volgens hen auteursrecht op het pand en die hebben ze geërfd van hun opa Ko. “Dat betekent in ons geval dat wij als erven tot in het jaar 2033 betrokken moeten worden bij het doen van grote ingrepen”, roept kleindochter Noor Jekel – Oud volgens Tubantia in een brief aan de gemeente.

Verontrust

Volgens Jekel is het stadhuis van een van de hoogtepunten van Ouds naoorlogse werk. Zij zegt dat een voorgenomen sloop haar dan ook ernstig verontrust. Er zouden plannen zijn om ouderenwoningen op de plek van het gebouw neer te zetten.

Auteursrechten gelden tot 70 jaar na de dood van de schrijver. Stel je voor dat de rechter Jekel en haar familie gelijk geeft. Dan mag er tot 2033 niets veranderen aan het pand. En moeten ook alle andere Nederlandse gebouwen ongemoeid blijven tot 70 jaar na de dood van de architect. Nou, jongens, begin maar met herbestemmingsplannen te bedenken!

Vertraging

Dat de gemeentelijke overheid in Almelo gaat verhuizen, staat wel vast. Het nieuwe stadhuis in Almelo is al in aanbouw, zij het met vertraging. Dat mag nog lang duren, want van het oude stadhuis zijn ze nog niet af.

Foto: Harry_nl (Flickr)

One thought on “Auteursrecht opa Ko lastig voor Almelo

  1. Pingback: Auteursrecht opa Ko lastig voor Almelo •De Erfgoedstem

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s