Kan die thermostaat lager?

Daglonershuisje

Leegstand is funest voor huizen.

Bewoners van monumenten hebben zo hun sores. Dat blijkt uit mailtjes die ik soms spontaan binnen krijg. Niet dat ik al hun problemen kan oplossen, maar af en toe doe ik mijn best…

Onderwerp: vocht

Beste meneer Schattenberg,

Een kennis van ons woont ook in een huis van honderden jaren oud. De woning is een monument. De buitenmuren zijn  heel dik en hebben geen spouw. De ramen zijn van hout en enkel glas. U begrijpt dat het warm houden van de woning in de papieren loopt.

Nu is het zo dat de woning oorspronkelijk uit 3 delen bestond. Het laatste deel verhuurt de eigenaresse als vakantiewoning. Maar in de winter staat de thermostaat dag en nacht op 16 graden in dat deel, ook al wordt het niet bewoond.

Volgens de eigenaresse omdat de woning anders snel vochtig wordt. Ik geloof daar niets van. Waar moet dat vocht dan vandaan komen als er niemand in de woning leeft? Volgens mij kan de thermostaat veel lager, met een (veel) lagere gasrekening tot gevolg.

Kunt u mij vertellen wie er gelijk heeft?

Vriendelijke groet,

MvdH

Re: vocht

Geachte heer VdH,

Hoe hebben onze voorouders het toch al die eeuwen volgehouden in die tochtige huizen zonder spouw en dubbel glas! En dan moesten ze die tochtige holen ook nog eens warm zien te krijgen met een simpel turfvuurtje in een open haard. Geen wonder dat ze massaal stierven aan de difterie, vlektyfus en weet ik veel wat voor onaangename aandoeningen.

En in die tochtigheid zit ‘m de kneep. Geen enkel huis is 100 procent waterdicht. Zeker oude huizen niet! Als je die niet verwarmt, verdampt dat water niet. Langzaam hoopt het vocht zich op. En dat is heel slecht voor een huis, of het bouwjaar nou 1466 of 1997 is. Schimmel groeit tegen de muren op, houtwerk vermolmt en u kunt zelf ook wel verzinnen wat de gevolgen zijn. 

Door-stoken

Nieuwe huiseigenaren stoken een gekocht huis wel eens door, zoals dat heet. Als een pand lang heeft leeggestaan, kan het nogal eens vochtig zijn. Een huis stevig verwarmen kan het vocht wegdrijven. Leegstand is op de lange termijn funest voor een huis; uiteindelijk gaan leegstaande panden harder achteruit dan bewoonde panden, tenzij de bewoner graag handgranaten demonteert, amateur-vuurspuwer is of anderszins een hobby heeft, die slecht voor de bouwkundige staat zou kunnen zijn.

hoofdkantoor RCE

Vraag het de RCE, daar zijn ze voor.

Ik ben geen bouwkundig deskundige en de precieze situatie van het door u beschreven pand ken ik niet. Maar ik denk dat het voor het gebouw uitstekend is dat de huisbazin in kwestie blijft stoken. Ik kan me voorstellen dat uw kennis dat niet als zijn probleem beschouwt en het niet rechtvaardig vindt dat hij daaraan meebetaalt. Daar is vast wel een oplossing voor te bedenken, bijvoorbeeld een extra energiemeter. 

Efficiënt

Mijn advies zou zijn om een ander pad te bewandelen. Vaak worden eeuwenoude panden verwarmd met een twintigste-eeuws systeem, bedoeld voor rijtjeshuisjes. Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), maar ook bij de energieleverancier, lopen genoeg deskundigen rond die heel veel kennis in huis hebben om monumenten efficiënter te verwarmen. Dat is ook in het belang van de huisbazin in kwestie. Op dat gebied is meer mogelijk dan menigeen denkt.

Succes daarmee. Onderaan deze mail stuur ik nog wat contactgegevens van de RCE.

Vriendelijke groet,

Ben Schattenberg

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s