Laat Michieltje op zijn voetstuk staan

standbeeld michiel de ruyter

Het eerste monument dat zou moeten sneuvelen.

Kennelijk mogen we Michiel de Ruyter niet meer als held vereren. Althans, als het aan een actiegroepje genaamd Michiel de Rover ligt. Dat doet de Zeeuwse zeeheld af als een slavenuitbuiter en vinden dat er over hem alleen maar saaie documentaires mogen worden gemaakt.

Stel je voor dat de mensen achter Michiel de Rover hier in Nederland de macht zouden grijpen… Zeg maar dág tegen de schitterende binnensteden in Nederland, van Middelburg tot Harlingen. Want al die prachtige monumenten hebben minstens zoveel met slavenhandel te maken als het icoon Michiel de Ruyter! Zet de Zuidas dus maar op de Herengracht neer?

Ongenade

Als Michiel de Ruyter in ongenade valt, valt de hele Gouden Eeuw in ongenade. Het eerste erfgoed dat dan zou moeten sneuvelen is het in 1841 gebouwde rijksmonument met nummer 37831. Dat staat sinds 1894 op het Keizersbolwerk te Vlissingen. Ik heb het hier natuurlijk over het standbeeld van de beroemde en verguisde zeeheld.

Dat is een prachtig stuk beeldhouwwerk van de Vlaming Louis Royer. Vlissingers noemen het gietijzeren gevaarte liefkozend ‘Michieltje’. Het vertelt niet alleen een verhaal over de beroemde en verguisde admiraal, maar ook over negentiende-eeuwse beeldhouwkunst. En het zegt iets over de manier waarop Nederlanders al eeuwen De Ruyter letterlijk en figuurlijk op een voetstuk plaatsen. In een blauw geruite kiel…

Afgeslacht

Michieltje moet dus blijven staan in Vlissingen. Er zijn ergere historische figuren die in brons gegoten op een sokkel staan. Jan Pieterszoon Coen heeft onschuldige Indonesiërs afgeslacht rond 1600 en die staat fier overeind in Hoorn. Generaal JB van Heutsz heeft een borstbeeld in Amsterdam en Coevorden, terwijl hij bloedig heeft huisgehouden in Atjeh. Tijden veranderen.

Die beelden afbreken, dat zou pas het verleden ontkennen zijn. De laatste tijd heb ik heel wat historici over De Ruyter gehoord. De zeeheld kan ook rustig figuurlijk op een voetstuk blijven; zo erg was hij zeker niet.

Onderzoek

En juist door hem af en toe in een film op te laten treden of naar zijn standbeeld te kijken, kijken we naar ons verleden. Dankzij Michiel de Rover onderzoeken we Michiel de Ruyter in elk geval nog eens goed. Daar is niets mis mee.

Foto: "M.A.de Ruyter" by Hanneke - Eigen werk. Licensed under CC BY-SA 3.0 nl via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:M.A.de_Ruyter.jpg#mediaviewer/File:M.A.de_Ruyter.jpg

2 thoughts on “Laat Michieltje op zijn voetstuk staan

  1. Pingback: Laat Michieltje op zijn voetstuk staan •De Erfgoedstem

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s