De mooiste gebouwen van V&D

V&D Den Bosch

De V&D in Den Bosch is een prachtig Art Deco-gebouw.

Warenhuisketen V&D vertoont steeds meer scheuren. Of de winkelformule 2016 haalt, is de vraag. Veel filialen van de keten huizen in lelijke betonbakken. Maar als de winkelformule verdwijnt, komen er ook een aantal juweeltjes leeg te staan. Monumentje! zet er een paar op een rijtje.

‘s-Hertogenbosch

Een betere plek in de Brabantse hoofdstad kun je bijna niet hebben. De V&D in ‘s-Hertogenbosch zit op een AAA-lokatie aan de Schapenmarkt, pal naast het historische stadhuis. Het is in 1929 opgetrokken in een prachtige art deco-stijl. Bijzonder is de kromming in de voorgevel, evenwijdig aan de straat. Dat maakt het Bossche V&D-pand uniek.

De buitenkant van het ontwerp van architect Oscar Leeuw (1866-1944) heeft puntgaaf de jaren doorstaan. Anders is het gesteld met het interieur, waar nog weinig oorspronkelijks aan is. Ook jammer is dat de fundamenten van het pand rücksichtlos in de middeleeuwse overkluizing van de Binnendieze geplempt zijn. Maar ach, wisten ze in 1929 veel.

Leiden
V&D Leiden

Exterieur en interieur zijn in Leiden redelijk bewaard gebleven.

Een beter bewaard interieur heeft het filiaal in Leiden. Het pand is iets jonger dan zijn Bossche collega; het verrees aan de Aalmarkt in 1934. Het pand oogt voor de jaren 30 hypermodern, maar volgens de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed (RCE) is het opgetrokken in een traditionalistische bouwstijl, ontleend aan de toenmalige Scandinavische architectuur. Ik heb iets te weinig verstand van die hoek van Europa om daar iets zinnigs over te zeggen.

De dienst noemt vooral details als het bijzondere trappenhuis met afgeronde hoeken, glas-in-loodramen en bijzondere reliëfs als elementen die het bouwwerk bijzonder maken. Ook noemt de RCE de belangrijke beeldbepalende functie en de inpassing in de stad als belangrijke eigenschappen. Hoe dan ook: Leidenaren kunnen hun inkopen doen in een markant gebouw dat zijn gelijke niet kent in Nederland.

Deventer
V&D Deventer

V&D Deventer schuilt achter historische gevels.

Het pand van de V&D in Deventer is een vreemde eend in de bijt tussen de andere bouwwerken van de warenhuisketen. Als een van de weinige is het niet speciaal voor dit doel gebouwd. Het filiaal in de Overijsselse hanzestad huist achter een aantal historische gevels aan de Brink. Erg jammer dat de onderpui, zoals bij veel winkels, grondig verstierd is.

De mooiste gevel heeft een rijk versierde, typisch achttiende-eeuwse kroonlijst met de twee Romeinse godinnen Juno en Diana. Van het pand achter de gevel is kennelijk niet veel meer over; zover ik kan nagaan is alleen deze façade bewaard gebleven.

Haarlem

Het mooiste V&D-filiaal is dat in Haarlem. De geschiedenis van het robuuste bouwwerk begon in 1927. Toen won architect Jan Kuijt een prijsvraag, waarvoor hij en drie andere collega’s waren benaderd. Dat heeft de Amsterdammer geen windeieren gelegd; hij mocht na deze opdracht nog zeven V&D-filialen ontwerpen.

Tijdens de bouw doken er echter problemen op. De gemeente Haarlem vond het pand te hoog, zodat Kuijt zijn ontwerp moest aanpassen. Ook wilde een apotheker niet wijken voor de nieuwbouw, zodat de V&D om zijn pand heen moest worden gebouwd. Bij het V&D-gebouw van Kuijt in Maastricht gebeurde enige jaren later overigens hetzelfde.

Ondanks de tegenslagen werd het Haarlemse gebouw in 1933 geopend. Het gevaarte is een mengeling van Art Deco, Zakelijkheid en Amsterdamse School. Het allermooiste noemt de RCE niet: het uitzicht over Haarlem vanaf het dakterras.

V&D Haarlem

Vooral het uitzicht over Haarlem vanaf het dakterras is bijzonder.

Dit artikel is ook verschenen op Historiek.net.

Foto's:

Den Bosch: "Handel en Nijverheid Schapenmarkt den Bosch" by Polleket - Eigen werk. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Handel_en_Nijverheid_Schapenmarkt_den_Bosch.jpg#mediaviewer/File:Handel_en_Nijverheid_Schapenmarkt_den_Bosch.jpg

Leiden: "Leiden - Vroom en Dreesman - Achterkant Aalmarkt - RM24554" by Rudolphous - Eigen werk. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leiden_-_Vroom_en_Dreesman_-_Achterkant_Aalmarkt_-_RM24554.jpg#mediaviewer/File:Leiden_-_Vroom_en_Dreesman_-_Achterkant_Aalmarkt_-_RM24554.jpg

Deventer: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Haarlem: "RM513377 Haarlem - Grote Houtstraat 70" by Michiel1972 - Eigen werk. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:RM513377_Haarlem_-_Grote_Houtstraat_70.jpg#mediaviewer/File:RM513377_Haarlem_-_Grote_Houtstraat_70.jpg

6 thoughts on “De mooiste gebouwen van V&D

  1. Voor iedereen die zich verbonden voelt met V&D is er een Facebookgroep gestart onder de naam “V&D – Vroom en Dreesmann – herinneringen en nostalgie”
    https://www.facebook.com/groups/557643317732605/

    We steken elkaar een hart onder de riem door herinneringen op te halen, wat hand in hand gaat met een stukje nostalgie. De groep bevat onder andere foto’s van het afscheid van het personeel, persoonlijke herinneringen, foto’s en afbeeldingen van filialen van V&D, nostalgische reclames en filmpjes met historische beelden.

  2. Pingback: VASTGOEDBAZEN OPGELET! DIT ZIJN DE 4 MOOISTE PANDEN VAN V&D - Youp MakelaarsYoup Makelaars

  3. Aanvulling op het stukje over Deventer: in de panden zat vroeger magazijn De Zon. Dit was een voorloper van V & D. Op een van de gevels is dit ook nog duidelijk te zien.

  4. Pingback: Toekomst voor het warenhuis •De Erfgoedstem

  5. Pingback: De mooiste gebouwen van V&D •De Erfgoedstem

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s