Het Noord-Hollandse Limmen verloor enige maanden terug een boerderij uit 1890. Het pand stond al enige tijd leeg en was ernstig vervallen. Typisch voor die streek zijn de stolpboerderijen. Dit was er geen. Of toch wel?
In een database voor stolpboerderijen komt het pand niet voor. Maar op de plek waar het eens stond, staat een vreemde, gekleurde constructie. Wat is dat? De geoefende voorbijganger ziet het meteen: dit is de basisconstructie van een zo’n stolp.
Historisch
Niemand weet het zeker, maar het ligt voor de hand dat deze houten kubus ouder is dan het verdwenen pand uit 1890. Op die plek stond zeker al voor die tijd een boerderij. Dat is te zien op historische kaarten. Zeer waarschijnlijk zou het dan gaan om een constructie uit de zeventiende of achttiende eeuw. Helaas kan ik dat nergens bevestigd krijgen.
Wel is het de bedoeling dat het geraamte behouden blijft, vertelt een betrokkene mij per e-mail. “Het inpakken is tegen weersinvloeden en het is behandeld tegen houtworm.” Volgens hem is het vierkant niet in een beste staat. Hij hoopt dat iemand het nog gaat verstevigen. “Anders dondert het alsnog in elkaar.”
Hooiberg
Stolpboerderijen zijn na 1600 ontstaan in de Noord-Hollandse droogmakerijen. De piramidevormige bouwsels zijn eigenlijk een soort uitgebreide hooibergen; de stallen en het woongedeelte ontstonden rond de kern waar het hooi werd opgeslagen. Deze ‘hooiberg’ is hier in Limmen bewaard gebleven.
Bewaard, maar waarvoor? “De toekomstige bewoner wil graag het vierkant gaan gebruiken in zijn nieuwe huis”, vertelt een woordvoerder van Baltus. Dat loonbedrijf uit Limmen heeft het pand uit 1890 gesloopt.
Traditioneel
Dit betekent dat de constructie van de stolpboerderij een derde leven krijgt. Om de misschien wel eeuwenoude balken verrijst nu een nieuw gebouw. Misschien wel een moderne versie van de traditionele stolp, met ergens nog een historisch element in zich. Ik ben benieuwd.
Interessant!
Pingback: Derde leven voor een historische ‘hooiberg’ •De Erfgoedstem