Aanpak leegstand belangrijke reden te gaan stemmen

Sint Bernardusstraat Maastricht leegstand

Leegstand is een probleem waar provincies wat aan kunnen doen.

De verkiezingen komen er aan. Voor de Provinciale Staten dit keer. Ook de erfgoedliefhebber moet zijn stem bepalen en dat vergt wat uitzoekwerk. Dat ga ik hier niet voor iedereen doen; elke provincie heeft zijn eigen partijen en provinciale afdelingen. Allemaal hebben ze een ander standpunt en dan zou dit een heel lang blogbericht worden.

Maar waar moet de ‘momumentofiel’ dan op stemmen? Ik heb nergens gezien “Er gaat minder geld naar erfgoed”. Hier in Gelderland zegt de VVD bijvoorbeeld dat ze op cultuur bezuinigt, maar erfgoed buiten schot blijft. Iedereen, van PVV tot GroenLinks, lijkt erfgoed een warm hart toe te dragen.

Vijand

Waar moeten we dan wel op letten? Wat de partijen met leegstand doen. Leegstand is een grote vijand van erfgoed. De ChristenUnie in Utrecht trapte enkele weken geleden al af met een plan geen nieuwe kerken meer te bouwen. Dit paradoxale standpunt steun ik van harte. Ik zou het wil willen doortrekken naar kantoren en winkelpanden. Daar hebben we ook veel te veel van.

Daar hoef je bij een partij als de VVD niet mee aan te komen in de meeste provincies. Zij willen gewoon altijd en overal minder regels en beperkingen voor ondernemers. Een te respecteren standpunt, maar zeker niet de mijne. In mijn woonprovincie komt de PvdA met een tienpuntenplan tegen leegstand. Niet alles is even sterk, maar er is tenminste een plan. VVD en PvdA komen hier in Gelderland in elk geval met méér dan het niks van sommige andere partijen.

Belangrijke rol

Wat ik ga stemmen? Ik moet er nog even goed naar kijken. Maar de aanpak van leegstand speelt een belangrijke rol. Mocht u als erfgoedliefhebber nog niet weten wat te stemmen, kijk even wat er in uw provincie voor plannen zijn om leegstand en leegloop aan te pakken.

Maar dát ik ga stemmen staat vast. Bestemmingsplannen zijn vaak zaak van de provincies, dus herbestemming ook. Zij spelen direct en indirect een belangrijke rol in het behoud van monumenten.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s