Opgeslokt dorp: Ginneken

Wie een authentiek historisch Brabants dorp zoekt, hoeft Breda niet eens uit. Aan de zuidkant van de stad, in het dal van rivier de Mark, ligt Ginneken. Of, beter gezegd, ’t Ginneke, zoals de huidige wijk in de regio heet.

Bronnen uit de dertiende eeuw noemen ‘Ghinneke’ al. Die historie is het zuidelijke Bredase stadsdeel nog goed aan te zien. Op de oude markt zijn nog diverse historische dorpshuizen te zien. Ook in de straten daar omheen is nog veel van het oude dorp terug te vinden. Daar staat nog een statig, achttiende eeuws raadhuis.

Schepenbank

Vanuit daar regeerde eeuwenlang een schepenbank en later een gemeenteraad ook over nabijgelegen plaatsen, zoals Bavel en Ulvenhout. De grote buurman Breda kwam echter steeds dichterbij en al in de negentiende eeuw groeiden stad en dorp aan elkaar vast. In 1942 zette de Duitse bezetter een streep door de gemeentelijke rekening en voegde Ginneken bij Breda.

Het dorp werd een wijk, maar wel een leuke. Naast de historische straatjes bezit Ginneken nog een kasteel en ligt het in de buurt van veel groen. Het is daarom ook wel een van de meest gewilde wijken, ook omdat de dorpskern nog aardig wat winkels en horeca heeft. In tegenstelling tot veel andere opgeslokte dorpen is het nog springlevend,

One thought on “Opgeslokt dorp: Ginneken

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s