Hype rond Van der Steur en Huis Warmond storm in een glas water

Huis te Warmond

Het verbaast me niets dat het onderhoud van zo’n groot kasteel zo veel kost.

De nieuwe minister Ard van der Steur is nou al in opspraak. Waarom? Hij zou een slordige half miljoen hebben opgestreken om het Huis te Warmond – of Huys te Warmont – te laten restaureren. De justitieminister is kennelijk ook erfgoedliefhebber en bewoont het oorspronkelijk veertiende-eeuwse slot met wat andere van die genieters.

Natuurlijk is het een beetje hypocriet om dik subsidie op te strijken als je prominent lid bent van Nederlands grootste anti-subsidiepartij. Maar wat voor poen heeft hij nou precies binnengehaald? En waar is het nou aan uitgegeven? Laten we daar eens naar kijken.

Onderhoud

Bij het googelen komen we al snel bij sites als Geennieuws en Geenstijl uit. Die stellen ongeveer het volgende: Van der Steur heeft in 2008 subsidie aangevraagd op basis van de zogeheten Brim-regeling. Die subsidieert restauratiebeurten voor monumenten die niet bewoond worden. De kern van de regeling is, dat de eigenaren dit erfgoed goed bijhouden.

De overheid betaalt liever af en toe een grote onderhoudsbeurt dan dat zij wacht tot alles bijna instort en er een grote restauratie nodig is. Op de lange termijn is iedereen op deze manier goedkoper uit, zo is de redenering. Maar: wat gebeurt hier? Van der Steur woont zelf in dat pand en is te arrogant om mensen die te laten bezoeken. Foei, foei!

Uitzondering

Maar daarbij zien de dames en heren onderzoeksjournalisten iets belangrijks over het hoofd. Namelijk een uitzonderingsclausule binnen die Brim.

[Uitgezonderd zijn] woonhuismonumenten die in het bezit zijn van organisaties voor monumentenbehoud en lagere overheden of woonhuizen binnen een complex.

Voldoet het Huis te Warmond hieraan? Jawel; het wordt namelijk beheerd en in stand gehouden door een stichting. Van der Steur zit of zat in het bestuur daarvan en huurde er ook weer van, zover ik het heb begrepen. Een rare constructie? Ja. Maar dit gebeurt wel vaker en is niet tegen de wet.

Details

Dat die onderhoudskosten zo hoog of misschien wel nog veel hoger zijn, geloof ik zo. We hebben het hier wel over een immens kasteel met veel onderhoudsintensieve details. De rest van het geld zal bijeengebracht zijn uit de huuropbrengsten die de stichting ontvangt. Ik heb geen idee of het echt zo gegaan is; ik kan de boeken van de stichting Huis te Warmond niet inzien.

Maar uiteindelijk is dit een constructie waar in elk geval juridisch weinig mis mee is. Het feit dat een en ander schijnbaar geregeld is via kennissen zorgt wel voor een kwalijke reuk rondom dit hele restauratieproject. Niet erg handig, maar niet strafbaar. Niet ethisch, misschien? Dat is aan Van der Steur en zijn kiezers om dat te bepalen.

Hype

Ik ben absoluut geen VVD-stemmer en ik zou de laatste zijn Van der Steur heilig te verklaren. Maar hier is een nieuwshype aan de gang terwijl er niets aan de hand is. Een storm in een glas water dus. Daarnaast ben ik de nieuwe VVD-bewindsman dankbaar dat hij een bijdrage levert aan de instandhouding van ons culturele erfgoed.

Hopelijk geven geplande kamervragen duidelijkheid. Als Van der Steur fout zit, moet hij weer weg. Maar ik ben er stellig van overtuigd dat de kersverse minister hier weinig te verwijten valt. Wel zou hij eens voor al dat belastinggeld iets vaker de deuren van het Zuid-Hollandse landhuis open mogen zetten. Want al is hij er legaal aangekomen; bijna vijf ton zijn toch een hoop belastingcenten.

Update: De kamervragen zijn inmiddels al beantwoord. Er is een iets andere uitzonderingsclausule binnen de Brim bijgehaald. Maar evengoed is er niets aan de hand. Zie: https://pbs.twimg.com/media/CAzSdcuUwAASygO.jpg.

Foto: "Warmond kastele" by Arch at nds-nl.wikipedia - Eigen werkTransferred from nds-nl.wikipedia. Licensed under Publiek domein via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Warmond_kastele.jpg#/media/File:Warmond_kastele.jpg

One thought on “Hype rond Van der Steur en Huis Warmond storm in een glas water

  1. Pingback: Kaiser: monumentaliteit moet stad versterken | Arnhems Erfgoed

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s