Dringende vraag naar leegstaande kerken?

Plannen genoeg voor deze Maastrichtse kerk. Geen van alle bleken haalbaar.

Een maandje terug riep de ChristenUnie in Utrecht dat er geen nieuwe kerken in de provincie bij mogen komen. Er zijn er al veel te veel, vond de partij. Dit soort geluiden zijn vaak te horen. Wekelijks komen twee nieuwe leegstaande kerken erbij, heb ik iemand eens horen beweren. Veel kerkgebouwen staan leeg en verpauperen.

Maar toch lijkt de stroom van lege kerken wel mee te vallen. Mickey Bosschert, oprichter van ‘kerkenmakelaar’ reliplan vindt dat er eigenlijk best wel meer kerken zouden mogen leeglopen. “Voor ons is het een zorg dat er te weinig gebouwen zijn”, beweert ze deze week in NRC Handelsblad. “Er is namelijk een dringende vraag naar in heel Nederland.”

Tweederde leeg

Die vraag moet dan wel erg groot zijn. Ik haal even wat cijfers uit datzelfde artikel aan. Vooral katholieken sluiten massaal kerken, ruim duizend van de bijna 1.600 in de periode tot 2025. De komende vijftien jaar sluit een op de drie van de 6.500 protestantse en katholieke kerkgebouwen. Dik tweeduizend grote, onderhoudsintensieve panden die gillen om een herbestemming.

Daar komt nog bij dat religieuze genootschappen nogal kritisch zijn over de nieuwe bestemming van de kerken. Een bordeel of een casino is zeker uit den boze voor hen. Er zijn zelfs scherpslijpers die blijkbaar moeite hebben met een woonbestemming. Tjonge, er zou wel eens een ongetrouwd stel kunnen gaan wonen!

Crisis

Dan maar liever slopen, denken ze dan. Zonde, natuurlijk. Met een beetje creativiteit kun je van alles verzinnen voor zo’n. Maar we hebben ook nog steeds last van een economische crisis. Die staat een hoop herbestemmingen in de weg. Zo zit in Maastricht een woningstichting opgescheept met de lege Sint-Lambertuskerk. Alle ideeën ervoor bleken niet haalbaar.

Het is fijn dat Bosschert in dit verband een positief geluid laat horen. Waar ze die uitspraak op baseert, is niet zo duidelijk. Misschien is er toch wel sprake van een kentering? Het is te hopen. Maar wellicht kan een belletje naar Maastricht voor haar geen kwaad.

Foto: "Maastricht-Tongeren 035" door User:Les Meloures at lb.wikipedia. Licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
Advertenties

3 thoughts on “Dringende vraag naar leegstaande kerken?

  1. Ik ben op zoek naar een Kerk luid klok niet te groot doorsnede zo’n 30 a 35 cm wie kan mij helpen, is voor een kerk in Cabo Verde, die luid klok is kapot.

  2. Ik vindt het jammer dat zoveel kerken leeg staan. Mijn man en ik zijn op zoek naar een ruimte voor het houden van kerkdiensten.En het is zo moeilijk,om een ruimte te vinden.Als je het vindt vraagt men je huur waarvan je denkt ,hoe betaal ik dat. Als iemand daar is die een ruimte heeft of kan toewijzen voor het houden van kerkdiensten en andere aktiviteiten, horen wij het graag van U.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s