Een voorvaderlijk huis in Heerlen

Heerlen ex-Schakelstation

Een doorgaande weg raast er langs, karakterloze flatgebouwen staan er omheen. Dit fraaie pand in Heerlen is een stuk voornamer dan zijn omgeving. Boven de voordeur is zijn vroegere functie in steen uitgehouwen: ‘Elektrisch schakelstation Heerlen’. Geopend in 1912.

Heerlens stedenschoon

Het mooie bouwwerk zou zeker een plekje op de gemeentelijke monumentenlijst verdienen. Dat is helaas niet zo; daar zijn ze in Heerlen blijkbaar niet zo scheutig mee. Stedenschoon is nou eenmaal niet het unique selling point van de stad en dat willen ze kennelijk graag zo houden.

Mijn overgrootvader Antoon van Uden (1878-1949) heeft samen met zijn kinderen enige jaren in dit pand gewoond. Jarenlang was hij marechaussee. Volgens de familieverhalen (in mijn familie niet altijd even betrouwbaar) werd deze in Oss geboren houwdegen na zijn pensionering in 1930 omgeschoold tot NS-medewerker en mocht hij het schakelstation bedienen.

Waar?

Of dit waar is, betwijfel ik. Het spoor loopt daar een stuk verderop, dus dat de wissels en de seinen vanuit dit huis werden bediend, lijkt me sterk. Feit is dat dit prachtige pand bewoond is door een van mijn voorouders en dat mijn oma er voor een deel is opgegroeid.

Nu huist er een accountantskantoor in het eeuwoude gebouw. Waarschijnlijk zijn de elektrische installaties daar nu weg. Maar het pand staat in elk geval niet te verpieteren, dat is al mooi zat.

HEEFT U ZELF OOK EEN (FAMILIE)VERHAAL OVER EEN MONUMENTAAL PAND? IK HOOR HET GRAAG! NEEMT U CONTACT MET MIJ OP!

Foto: Norbert Schnitzler (Eigen werk) [GFDL undefined CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

5 thoughts on “Een voorvaderlijk huis in Heerlen

  1. Heerlen heeft weinig op met monumenten. Het is geen toeval dat deze lijst maar 1 telt. En dat het Glaspaleis niet gesloopt is, is aan Schunck te danken, ze vroegen er teveel voor. Anders was het gesloopt geweest, want daarvoor wilde de gemeente het in de jaren 70 aankopen. De gemeente was toen kwaad op de familie Schunck, dat ze het niet konden kopen.

  2. Dan mag je toch in ieder geval hopen dat het een ad-hoc incidentele aanwijzing is geweest, waarmee een de facto ‘lijst’ tot stand is gekomen, en dat het geen resultaat is van een serieuze inventarisatie door een monumentencommissie… Hopelijk komt dat nog, ooit.

      • Dan mag je toch in ieder geval hopen dat het een ad-hoc incidentele aanwijzing is geweest, waarmee een de facto ‘lijst’ tot stand is gekomen, en dat het geen resultaat is van een serieuze inventarisatie door een monumentencommissie… Hopelijk komt dat nog, ooit.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s