Betrokken buurt kan restauratie Dwaalichtjeskapel niet alleen aan

Buurtvereniging De Mortel in het Limburgse Mook staat voor een probleem. De club is trots op een kapel die in de buurt te vinden is: de Dwaallichtjeskapel. Het religieuze gebouwtje staat op instorten. Dat lijkt geen probleem: er zijn vrijwilligers genoeg om het op te knappen.

Maar daar zit ‘m nou juist de kneep. Die opknapbeurt gaat juist zonder professionele hulp niet lukken. Dat zegt Stan Brinkhoff van de buurtvereniging tegen dagblad De Gelderlander. “Daar moeten we niet mee lopen knoeien. Die stenen verpulveren al als je er naar kijkt.”

Berucht

De kapel staat op geen enkele monumentenlijst. Vanaf de late zestiende eeuw zou er al op deze plek een dergelijk bouwwerkje hebben gestaan. Het ligt vlakbij de Mookerheide, waar tijdens de Tachtigjarige Oorlog een beruchte veldslag heeft plaatsgevonden. Velen sneuvelden, onder wie Willem de Zwijgers broer Lodewijk van Nassau.

Lokale bewoners herkenden in de dwaallichtjes die ze daarna zagen de dolende zielen van de omgekomen strijders. Zij bouwden de eerste Onze Lieve Vrouw van de Dwaallichtjes-kapel om voor het heil van die zielen te bidden. Dat hielp, mede omdat ook de moerassen in de omgeving werden gedempt. Of andersom?

Schade

De huidige kapel is gebouwd in 1890. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep hij aanzienlijke schade op. Nadien is hij herbouwd en van een nieuw Mariabeeld voorzien. Nu is het bouwsel aan een stevige opknapbeurt toe.

Ruim twee jaar geleden dacht de gemeente Mook er over na om de kapel op de monumentenlijst te zetten, meldt De Gelderlander. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. Wel stelt de wethouder ‘een paar duizend euro’ ter beschikking om onderhoud te plegen. Of dat genoeg is, is de vraag.

Betrokken

Toch is het vreemd dat een kapel met zo’n verhaal die veel betekent voor een buurt niet op de monumentenlijst staat. Het Mookse gemeentebestuur is bang dat ze dan geld moeten uitgeven aan onderhoud. Gek, want dat moeten ze toch. Maar er zijn monumenten genoeg die maar wát graag zo’n betrokken buurt om zich heen zouden willen hebben.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s